Допомога з безробіття  зросте з  1 грудня

2 года назад 0

В Україні з 1 грудня підвищиться допомога з безробіття. Виплати переглянуть у зв’язку із запровадженням нового прожиткового мінімуму для працездатних осіб. З 1 грудня цей показник збільшиться з 2379 грн до 2481 грн.

Згідно із законом, допомога з безробіття не може перевищувати чотирьох розмірів прожиткового мінімуму. Таким чином, максимально можлива допомога збільшиться з 9516 до 9924 грн .

Загалом розмір допомоги залежить від страхового стажу та розміру зарплати на попередньому місці роботи. Якщо нинішній безробітний за останній рік встиг заробити щонайменше шість місяців страхового стажу, то допомога становитиме:

  1. за наявності стажу до двох років — 50% середньої зарплати (доходу);
  2. за стажу 2−6 років — 55% зарплати;
  3. за стажу 6−10 років — 60%;
  4. за стажу 10 років і більше — 70%.

Якщо нинішній безробітний має страховий стаж менше шести місяців за останній рік, то допомога йому сплачується в мінімальному розмірі — 1000 гривень.

У період карантину допомогу сплачують з першого дня після набуття статусу безробітного.

Для осіб, які втратили роботу в період карантину, допомога може виплачуватись не довше 270 днів.

Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до пенсії) виплати тривають не більше 720 днів.

Загалом у законі передбачено максимальну тривалість оплачуваного періоду без роботи — 360 календарних днів протягом двох років.

За інформацією Державної служби зайнятості, за підсумками першого півріччя 2021 року в Україні було зареєстровано 319 тис. безробітних, з них отримували допомогу 273 тис. осіб.

Джерело “Факти”