Думають, як будуть зимувати. Як на Херсонщині живуть люди через три місяці після підриву Каховської ГЕС

8 месяцев назад 0

Вночі 6 червня о 2.50 російські військові зсередини підірвали конструкції Каховської ГЕС. Підтоплені були населені пункти як на правому, так і на лівому берегах області. Рівень води у прибережних районах Херсона піднявся вище 5 метрів. Влада та волонтери евакуювали людей із небезпечних зон на правобережжі Херсонщини. За тиждень рівень води почав спадати. Залишилися купи сміття, бруду, зруйновані будівлі.

Як живуть власники пошкоджених будинків зараз та яку допомогу отримали дізнавалися кореспонденти Суспільного. Херсон. Будинок після підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС, 6 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
За словами херсонки  Наталі, у будинку подруги повністю обвалилася стіна до приміщення іншого хазяїна. Він не повертався до свого будинку, бо тут все потрібно робити. Жінка говорить, подруга живе у знайомих.

"Багато людей потребують ремонту, ще багато тих, в кого ще не було другої комісії — тільки перша. Багато потрібно будматеріалів для того, щоб відновити ці помешкання. Люди думають, як будуть зимувати. Отримали буржуйки, запасаються дровами на всяк випадок" говорить Наталя. Херсон. Будматеріали для відбудови пошкодженого затопленням будинку, 6 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Любов Анатоліївна розповідає, відновленням пошкодженого після підтоплення будинку займається сама. Компенсацію поки не оформила. До зими сподівається відновити хоча б одну кімнату.

"Пошкодження у мене на 50 відсотків підлягає відновленню. Тільки тріснула одна стіна і стеля, стіни не рушаться, може трохи міліметр тріщини пішли. Я уже п'ять тисяч доларів вкладаю в одну кімнату, прихожу і ванну. У мене ванна гола, стоїть лише котел, я його відремонтувала за свої гроші" сказала жінка. Херсон. Пошкоджені меблі, одяг після підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС, 6 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
За три місяці їй вдалось повернути додому свого собаку Дружка. Його у червні під час підтоплення волонтери евакуювали до Київської області. Вона впізнала його на одному із відео і розшукала.

"Вони його випустили і він побіг у свій двір. Згадав, нічого не забув, вискочив і почав на мене стрибати. Обіймається, впізнав хазяйку, скучив", —  розповіла жінка.

У Голопристанській громаді, на тимчасово окупованому лівобережжі, люди повертаються до будинків, але руйнування йде, говорить голова місцевої районної військової адміністрації  Світлана Лінник .

" Руйнація до цього часу продовжується. Бо зрозуміло, там де вода відійшла, де "напиталася", то ті будівлі і споруди, які були на глині продовжують руйнуватися. Внутрішні пошкодження там катастрофічні ",  повідомила Світлана Лінник. Херсон. Зруйновані стіни після підтоплення у будинку, 6 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Через підрив російськими військовими Каховської ГЕС були затоплені 600 квадратних кілометрів території Херсонської області, розповідає голова апарату ОВА  Тетяна Козирська.  На правобережжі під водою опинилися майже 4000 будинків, попередньо третина з них, тобто 1300 помешкань, не підлягають відновленню. Жителі пошкоджених будинків отримують компенсації.

"Для отримання допомоги з бюджету подали документи майже 19 тисяч людей. З них близько 14 тисяч вже отримали кошти на загальну суму 70 мільйонів гривень. Кошти нараховані майже для 850 жителів Білозерської, Чорнобаївської, Дар'ївської, Калинівської, Тягинської та Херсонської громад. Загальна сума виплат шість мільйонів гривень. Крім цього ведуться роботи з надання одноразової грошової допомоги постраждалому населенню за втрачений врожай внаслідок підриву каховської ГЕС. Вже зареєстровано 717 заяв " говорить керівниця апарату.

На Херсонщині працює шість тимчасових прихистків для тих, чиє житло пошкоджене або зруйноване внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС. Зараз в них проживають 160 жителів області, 14 із них маломобільні, говорить Тетяна Козирська.