Ексрятівника з херсонського управління ДСНС засудили за колабораціонізм

7 месяцев назад 0

Колишнього співробітника рятівної служби Херсона Олексія Дригваля засудили за колабораціонізм. Про це редакція 368.media дізналася з вироку Малиновського райсуду за ч. 5 ст. 111-1 КК.

Під час окупації міста Херсона обвинувачений був співробітником ДСНС в Херсонській області.

1 липня 2022 року за добровільно написаною заявою його прийняли на роботу в окупаційну службу у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій і ліквідації наслідків стихійних лих по Херсонській області. Він став начальником відділу у відділі організації зв’язку апарату управління з посадовим окладом 22,9 тис. російських рублів, з окладом за звання підполковника у сумі 13 тис. рублів і місячною премією 100% посадового окладу в розмірі 22,3 тис. рублів.

Обвинувачений відповідав за організацію роботи персоналу, техніки і обладнання для забезпечення звʼязку.

Наприкінці серпня — на початку вересня 2022 року, дізнавшись зі ЗМІ про наступ Сил оборони України і усвідомлюючи невідворотність покарання, чоловік покинув місце несення служби і припинив виконувати свої посадові обовʼязки.

Дії громадянина кваліфікуються як колабораційна діяльність – зайняття посади, повʼязаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

До суду надійшла угода про визнання винуватості. Учасники домовилися про покарання більш мʼяке, ніж передбачене законом, а саме про позбавлення волі строком на один рік.

Причиною стало одразу декілька помʼякшуючих обставин. По-перше, щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину. Друге, що шкоди нікому не завдано. По-третє, враховується особа обвинуваченого, який злочин скоює вперше, має позитивні характеристики з попереднього місця роботи та нагороди, утримує батька похилого віку, визнаного недієздатним.

Обвинувачений бере на себе обовʼязок співпрацювати у викритті злочинів інших зрадників і колаборантів у Херсонській області, надаючи викривальні показання щодо них.

Додатково чоловікові забороняється обіймати посади, повʼязані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах ДСНС України строком на 10 років.