«Евакуйованим» в РФ мешканцям Херсонщини надають житло в депресивній Чувашії

1 год назад 0

Російські пропагандисти розповідають про небагатьох «щасливих херсонців», які виїхали в РФ, ігноруючи величезну кількість людей, які, повіривши пропаганді, виїхали в РФ і зараз кинуті там напризволяще.

У російських прокремлівських медіа – новий тренд, пов’язаний з висвітленням мешканців України і, зокрема, Херсонської області, які «евакуювалися» в Росію: в медіа-просторі з’являються сюжети про щасливих власників житла в РФ, які отримали його, реалізувавши російські житлові сертифікати.

Один з таких сюжетів випустила телекомпанія НТВ. В ньому йдеться про дві родини, які отримали житло в Чувашії, в місті Чебоксари. Одна з родин, жінка та її дорослий син з Херсона, придбала невелику двокімнатну квартиру з ремонтом та меблями. Інша родина з чотирьох людей, яка виїхала з Нової Каховки, придбала. велику квартиру, яка потребує ремонту.

Сюжет зроблений у суворій відповідності з наративами російської пропаганди: йдеться про те, що люди тікали з Херсонщини «від українських обстрілів», при цьому замовчується те, що до лютого 2022 року, тобто, до повномасштабної російської агресії проти України, ніяких обстрілів не було. Росія позиціонується в сюжетах не як агресор, а як «країна-рятівник», яка прихистила, надала житло і матеріальну допомогу.

Є й протиставлення життя херсонців, які виїхали в Росію, і які виїхали в європейські країни і на відносно безпечну територію України. Звісно, це протиставлення – на користь Росії. Йдеться про «жахливі умови», в яких нібито перебувають люди, які виїжджали в Германію або в західні регіони України. Як це зазвичай робиться в російській пропаганді, йшлося про якісь абстрактні історії без вказування німецьких і українських міст та інших подробить, які властиві достовірним фактам. Одна з героїнь сюжету, Олена, просто розповідала про якось свою знайому, яка нібито жила в «жахливих умовах» в Німеччині, а зараз живе на Західній Україні і шкодує, що не поїхала в Росію.

Інша родина, яка виїхала з міста Нова Каховка, радіє квартирі, де робитиме капітальний ремонт. Члени родини розповідають пропагандистам, як вони задоволені російською соціальною політикою.

Пропагандисти кажуть, що в Чувашії «скористалися своїм правом на житловий сертифікат» 25 з 700 родин, які були перевезені на цю територію з України. Чому показник – такий малий в порівнянні із загальною кількістю і чому не отримали сертифікати усі інші, прокремлівські медійники умовчують.

Не кажуть вони й про те, що Чувашія відноситься до депресивних російських регіонів. За даними статистики, в адміністративному центрі, місті Чебоксари, середня зарплата – 46 159 тисяч рублів на місяць, модальна (яка найчастіше зустрічається в оголошеннях про вакансії) – 30 000. Середньоросійські показники – відповідно 55 077 і 40 000 руб. Офіційний рівень безробіття в Чувашії відносно невисокий – 0,7% працездатного населення. Але показник зайнятості – 58,9%, що свідчить про дуже високий рівень прихованого безробіття і неофіційного працевлаштування людей без будь-яких соціальних гарантій.

Економіка Чувашії переважно аграрна, 36% населення живе в сільській місцевості, майже усі промислові підприємства зосереджені в адміністративному центрі та його місті-супутнику Новочебоксарську.

Прокремлівські пропагандисти, розповідаючи про «щасливих власників» російських житлових сертифікатів, умовчують про те, де саме оселилися люди, а також – про те, що величезна кількість людей, які під впливом пропаганди виїхали в Росію, не отримали нічого.

Зокрема, видання «Москва онлайн», яке неможна назвати стовідсотково прокремлівським, розмістило в мережі чимало матеріалів про поневіряння херсонців та мешканців інших окупованих територій, яким російські чиновники відмовляють в будь-якій допомозі.В одному з таких матеріалів йдеться про багатодітну родину Черевичник з Херсона, яка живе в місті Шатура Московської області і майже не отримує виплат і не може отримати житлові сертифікати при тому, що заявка родини була схвалена ще в грудні 2022 року. Родина (батьки, вісім дітей шкільного віку і теща, яка має інвалідність) живе в гуртожитку. І невідомо, чи люди отримають бодай щось. Таких прикладів значно більше, ніж «щасливих володарів». Але російські пропагандисти звертають увагу лише на останніх.

В’ячеслав Гусаков,