Фейк про те, що армія РФ підбила черговий Леопард 2 «повністю з німецьким екіпажем»

7 месяцев назад 0

На підкріплення старого наративу про те, що в Україні «воюють натівські найманці» російська пропаганда поширила вкид, що нібито армія рф підбила черговий Леопард 2, але повністю з «німецьким екіпажем». Насправді, це фейк. Про це далі у матеріалі.
Російських ЗМІ, які активно підхопили вкид, пишуть про те, що “розвідники збройних сил росії знищили переданий Україні танк Leopard із повністю німецьким екіпажем, який складається зі Збройних сил Німеччини”. Джерелом цієї інформації виступав певний “командир розвідгрупи, що діє на запорізькому напрямку”.
Як сверджували російські ресурсиІ, цей “розвідник”, який “добре знає німецьку”, стверджує, що весь екіпаж знищеного танка Leopard загинув, а тяжкопоранений механік-водій, коли побачив російських військових, почав кричати: “Nicht schießen” (“Не стріляйте”. – Ред.). Саме цей “механік” нібито і розповів, що він – “військовослужбовець Бундесверу” і весь екіпаж танка був “з однієї роти”. Пізніше “механік” помер від втрати крові.

Отака історія, яка крім заяви невідомого розвідника, який на диво виявився знавцем німецької мови – не має жодних інших підтверджень. Як і всі аналогічні попередні, про які писали пропагандисти.
Міністерство оборони Німеччини в телефонній розмові з DW, поширювану російськими державними ЗМІ інформацію про те, що в зоні бойових дій в Україні нібито знищили німецький танк Leopard “з екіпажем із Бундесверу”. 
Німеччина підтримує активно Україну зброєю. Але дії в рамках як власних стратегій безпеки, так і в кордонах правил НАТО, яке неодноразово заявляло і констатувало, що жоден солдат Альянсу не приймає участь у війні в Україні, що НАТО не воює на боці України і там немає натівських військ. Допомога українській державі здійснюється поставками озброєння, військового знаряддя, гуманітарною та фінансовою підтримкою.

P.S. Матеріал розміщено в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації.