Фейк та маніпуляція про «екстрадицію» українських чоловіків з Польщі

8 месяцев назад 0

Сьогодні український медіапростір вибухнув новиною, що нібито українських чоловіків, які підлягають мобілізації і перебувають у Польщі нелегально, будуть екстрадувати в Україну. І це вже відбувається! А ось-ось явище набуде масового характеру…
Саме з таким акцентом розійшлася це повідомлення як в українських медіа, так і у телеграм-каналах. Проте чому це маніпуляція з елементами вигадки, тобто фейку – далі  "Без брехні".
Ми вже неодноразово викривали недолугу роботу деяких українських медіа, які чи то навмисно, чи то від низького рівня знань та навичок у перевірці інформації, поширювали маніпулятивну інформацію або відверті фейки.
Цього разу з великою вірогідністю спрацювала ланцюгова реакція, коли декілька телеграм-каналів поширили новину із клікбейтним заголовком, який дійсно привертає увагу змістом інформації, без уточнення і роз’яснення суті самого тексту, яка містилася у статті. Інші видання і телеграм-канали, побачили смаженину і скопіпастили.
Про що йде мова? Всі, хто поширив «новину» в українському медіа просторі на одне єдине джерело – польське видання Rzeczpospolita. 
Саме це видання опублікувало матеріал із заголовком «Польща почала екстрадувати в Україну чоловіків, які залишили країну». І саме він привернув увагу наших журналістів. Але напевно далі заголовку ніхто з них не прочитав матеріал. Бо вже у підзаголовку мова йде про те, що «Польща та інші країни ЄС можуть бути завалені українськими запитами про екстрадицію чоловіків, які покинули країну завдяки хабарам. Частину українців Польща вже передає відповідним службам…»

Але у всьому нагромадженні слів важливими є два – «можуть бути». Тобто, польські журналісти припускають ситуацію. А самої ситуації у її масовому варіанті – ще не сталося. А є поки поодинокі випадки, про які розповідають у матеріалі – про одного депутата (ми розуміємо, що мова йде про Дубінського), про чоловіка зі Львова, про іншого чоловіка з Волині, про випадок, коли 32-річний «донжуан» одружився на 56-річній жінці з інвалідністю, щоб мати підстави перебратися у Європу.
Більше того, аби журналісти, які масово поширили публікацію із вище вказаним заголовком, уважно придивилися, що матеріал було спершу опубліковано о третій ночі, а змінено у 6.28 ранку (як це медійники із «Європейської правди»), то побачили, що первинний заголовок і підзаголовок ще більш чітко показував, що мова йде про плани, а не про вже здійсненний факт. Бо у першому варіанті було наступне: «Заг. – «Україна приверне на війну співвітчизників, які втекли з країни». Підзаг.  – «У Києві планують притягнути до відповідальності чоловіків, які завдяки хабарам не пішли воювати, а за кордоном. 
Про які ж плани йде мова і де і як про них стало відомо? Польські журналісти спираються на слова Голови партії «Слуга народу» Давіда Арахамії, у переказі яких слова нардепа звучать так: «Лідер правлячої фракції «Слуга народу» Давид Арахамія нещодавно припустив, що українські правоохоронні органи вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно покинули Україну, уникаючи мобілізації. За дорученням президента Зеленського перевірці підлягають всі листки непрацездатності, видані військово-лікарськими комісіями після 24 лютого 2022 року…»
Таку заяву Арахамія і справді зробив 31 серпня 2023 року в ефірі Загально національного марафону. «Суспільне» пише:
«Військовозобов’язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому. Для цього Україна може звернутися до інших країн з проханням екстрадиції. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив народний депутат Давид Арахамія… Спочатку будуть проводити попередній аналіз, який займатиме декілька місяців. Якщо хтось корумпував якогось посадовця, то згідно із законодавством відповідальність несуть обидві сторони. Правоохоронці будуть працювати над тим, аби легалізувати докази й висувати обвинувачення. «Що буде з людьми, які це робили? Вони будуть нести відповідальність згідно з законами за давання хабаря, за підробку документів, за ухилення від мобілізації»,  – Арахамія».  
Як то кажуть – шах і мат!
Тому ще раз наголошуємо, що перед тим як робити перепост «смаженої новини» – подивіться джерело, пошукайте оригінал, або прочитайте дослідження фактчекерів.

P.S. Матеріал розміщено в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації.