Фігурант бази «Миротворець» міг сприяти незаконному виїзду громадян за кордон через Херсонську ОВА

4 месяца назад 0

"Волонтери", які отримали дозвіл на виїзд за кордон, не повернулися в Україну. Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. 

За його словами, 10 представників волонтерських організацій, які отримали дозволи через систему "Шлях", не повернулися в Україну. 

"На превеликий жаль, не всі, хто називає себе благодійниками, такими є насправді. Деколи за словом "допомога" приховують свої корисливі цілі. Мною були видані розпорядження про дозвіл на перетин кордону для представників організацій "Єдина Україна" та "Аджалик". Вони виїхали за межі країни і привезли обіцяну гуманітарну допомогу, зробили фото, відзвітували. Однак після цього вдруге вирішили виїхати і не повернулися назад в Україну" , — заявив Прокудін в своєму звернені на телеграм-каналі. 

Мова про дві організації, судячи з розпоряджень голови ОВА про скасування дозволів про виїзд громадян. Це — громадська організація "Єдина-Україна" та благодійний фонд "Аджалик". 

Перша, за даними аналітичної системи Youcontrol, засновала жителями Львівської області Ярославом та Володимиром Пашко у березні 2019 року. А ось згадана "Аджалик" є досить цікавою організацією. 

Її засновником є житель міста Березівка Одеської області Сергій Кривенко. Це досить відома особа в політичних колах Одещини. Більше того, пан Кривенко є фігурантом бази "Миротворець". 

За даними останньої, він є "прихильником проросійських сил, активним членом "Партії регіонів". Як пише "Миротворець", Кривенко є учасником силових протистоянь з проєвропейськими політичними силами у 2013-2014 роках. У 2013-му він став навіть заступником голови  Комінтернівської РДА Одеської області. А у 2020-му — депутатом Лиманської райради Одещини від політичної партії "Відродження". 

Голова Херсонської ОВА Прокудін заявив, що звернувся до правоохоронних органів з проханням перевірити факти незаконного перетину державного кордону. Але, чи понесуть відповідальність очільники вже скандальних організацій, поки невідомо. Зокрема, залишаються питання до голови одеського фонду з бази "Миротворця". Чи причетний він до такої незаконної схеми переправи військовозобов'язаних за кордон, покаже час.