Фіктивний благодійний фонд продав 50 “гуманітарних“ позашляховиків

6 месяцев назад 0

У Тернополі правоохоронці викрили злочинну групу у складі трьох осіб, які продавали автомобілі, у тому числі позашляховики, ввезені до України як благодійну допомогу для ЗСУ. Про це повідомив Відділ комунікації Нацполіції у Тернопільській області.

За даними досудового слідства, організатором цієї злочинної схеми став уродженець Казахстану. Він у 2022 році організував продаж автомобілів, завезених до України без оплати обов'язкових митних платежів під виглядом гуманітарної допомоги для ЗСУ. Надалі для прикриття своєї злочинної діяльності він створив фіктивний благодійний фонд (його назва у повідомленні поліції не вказується).

Організатор злочинної схеми взяв до себе у помічники двох уродженців Луганської області, які працювали в Тернополі. Зловмисники ремонтували позашляховики, ввезені в Україну як гуманітарну допомогу для ЗСУ, а потім розміщували в Інтернеті оголошення про їх продаж за ціною, нижчою від ринкової. Таким чином зазвичай діють усі зловмисники, які продають автомобілі, ввезені в Україну як гуманітарну допомогу для ЗСУ.

Наразі досудове слідство встановило, що фігуранти незаконно ввезли до України 50 позашляховиків на загальну суму кілька мільйонів гривень. За кожен такий автомобіль вони просили оплату у розмірі у середньому 5000 доларів. Їх затримали під час продажу позашляховиків Land Rover та Ford.

За даними фактами слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, вчинене організованою групою в особливо великому розмірі під час воєнного стану). Максимальне покарання за цією статтею – 7 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Під час обшуків у фігурантів вилучили чорнові записи з бухгалтерією, копії документів на продані автомобілі, а також інші предмети та речі, які є доказом скоєння злочинів. Крім того, правоохоронці виявили та вилучили фіктивні грамоти від благодійних фондів, які нібито підтверджували благодійну діяльність.

Слід зазначити, що документування злочинної діяльності фігурантів тривало кілька місяців. У їхньому викритті брали участь військові контррозвідники СБУ.

Досудове слідство триває. Встановлюються усі обставини цих злочинів.