Гейзер Зе!лені: Як родина Гордейчуків заробляє мільйони на надрах громади

3 года назад 0

Невелике село Збур’ївка, що на Херсонщині, налічує близько тисячі мешканців. Поруч море та лікувальний гейзер, який знають навіть поза межами України.  Про корупційну складову та сільського голову Віктора Гордейчука — дивіться у розслідуванні. *

Як одна родина узурпувала владу в маленькому селищі на Херсонщині?
Скільки заробляє Збур’ївський сільський голова на привласненому гейзері?
Та хто лобіює його інтереси від Зе!-Команди на найвищому рівні?

Історія цього Збур’ївського гейзера бере початок в далекому 1973 році, коли по всьому узбережжі бурили свердловини з метою пошуку нафти. Та замість нафти знайшли підземне гаряче джерело. У 2004 році тут з'являється Сергій Плотніков. Він викупив найближчу ділянку до гейзера і почав приводити болото в порядок. Тоді сільським головою був Борис Гордейчук  — названий батько нинішнього голови Віктора Гордейчука. Але згодом Сергія Плотнікова знайшли мертвим в лісопосадці. Після вбивства попереднього власника бізнес переходить родині Гордейчуків. А те, що відбулося в селі далі – ще жахливіше за вбивство. Залякування селян, мільйонні заробітки родини, розподіл земель між «своїми» та розкрадання сільських об’єктів перетворили Збур’ївку на депресивне село, а людей села — на кріпаків.

Але на цьому історія не закінчується. Бо Гордейчуки знайшли собі покровителів із Зе!-команди. Подробиці – у розслідуванні журналістів видання Українська політика.