Героям Бузкового парку Херсона нарешті надано належний статус: загинули під час бойових дій

2 месяца назад 0

Портрети, шеврони, нагороди — найцінніші речі для Оксани Моренець. Жінка втратила сина. Олексію Ронському було 24 роки. Він поклав своє життя у Бузковому парку в Херсоні. Сам учасник АТО, житель села Широка Балка пішов у тероборону у перший же день повномасштабного вторгнення. І саме підрозділи ТрО прийняли бій 1 березня 2022-го, намагаючись чинити опір російським окупантам, які заходили в Херсон.

Сили були нерівні. Ворог сунув бронетехнікою. Оборонців накрили мінометні черги. У Бузковому парку і ще поряд із одним ліцеїв Херсона тоді загинули 18 бійців ТрО. Історія набула розголосу. Попри окупацію, про все, що тут відбувалося, не дали забути містяни. Коли ЗСУ визволили Херсон, на місці трагічних подій поліція провела слідчі дії. Натомість офіційно учасниками бойових дій загиблих не визнавали.

Боротьба за статус військовослужбовців, які загинули при виконанні, тривала понад два роки. І тільки зараз лід зрушився. У ситуацію втрутилася Херсонська обласна військова адміністрація. Наразі документи, які надають право отримання статусу членів сімей загиблих військових надано 12 родинам. Ще чотири — їх отримають наприкінці місяця. Відновлення документів щодо двох загиблих ще тривають. “Новий день” дізнався ексклюзивні подробиці того як вдалося “пробити цю стіну”. Про все у сюжеті видання :