Гнилі овочі та екскременти гризунів: скандал зі шкільним харчуванням у Херсоні

3 года назад 0

      З нового навчального року більшості учнів в обласному центрі світить голодний пайок… Вибухнув скандал навколо недавнього тендера. Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області закрило харчоблоки 47 шкіл в обласному центрі. Тут повідомили, що не впевнені у безпеці здоров’я дітей, які мають вживати їжу з даних об’єктів. Річ у тім, що підприємству, яке виграло крупний тендер, анульовано експлуатаційний дозвіл. Торги проводило управління освіти Херсонської міської ради. «Новий день» поспілкувався з усіма сторонами конфлікту. Також у розпорядженні редакції є документи, які проливають світло на дуже непросту, кричущу ситуацію.

Минулої неділі на одному з центральних телеканалів виходить резонансний репортаж про стан справ із харчуванням дітей в українських школах та дитсадках. Протягом місяця фахівці Держпродспоживслужби, разом з громадською організацією «Контроль захисту прав споживачів» та знімальною групою центрального телеканалу інспектували територію зберігання продуктів та приготування страв у загальноосвітніх і дошкільних закладах чотирьох обласних центрів. У поле зору перевіряльників потрапляє і Херсон, ця частина сюжету виявляється «найяскравішою», якщо не сказати шокуючою. Гнилі овочі, хліб, закуплений більше тижня тому, сир і м’ясо без маркування.

Мурахи, таргани, мишині екскременти у місці зберігання продуктів… Сюжет показали в неділю. І вже за два дні здійнявся галас, репортаж розлетівся в соцмережах і викликав обурення дописувачів, серед яких чимало батьків школярів. Харчуванням у більшості загальноосвітніх закладів Херсона опікується ТОВ «Базісторг». Підприємство виграло тендер майже на 86 мільйонів гривень. Гроші колосальні, а, судячи з репортажу, сервіс сумнівний.  Херсонська міська рада, як замовник даних послуг, на скандал відреагувала  на третій день після виходу матеріалу. Представників ЗМІ запросили у престур. Захід обмежився відвіданням ЗОШ №4, яка потрапила в репортаж через гнилі овочі, хоча інспекція відбувалася у 5-ти херсонських школах.Під час так званого престуру журналістам показали напівпорожній харчоблок: навчальний рік завершився і готувати немає для кого. Очікувано що  й продуктів тут зась. У міськраді пояснили – сенс виїзду був у тому, щоб показати журналістам, де проходила перевірка… Даний харчоблок готують до ремонту, який запланували раніше. На ці роботи з бюджету виділено близько мільйона гривень.

  -Школа готується до планового ремонту харчоблоку, тому всі столи з обідньої зали винесли… Бачите, що миючу кімнату було зроблено – є нові мийки, стелажі, жерстяні столи, які відповідають сучасному законодавству. Замінено вікна на пластикові, водопровідні труби, відремонтовано опалення. Нові холодильники в кімнаті, де зберігаються продукти. Тобто, протягом останніх років, наскільки це було можливо фінансово, роботи велися. А коли з’явилася можливість зробити капітальний ремонт, цим літом його виконаємо. Вже підписано всі експертизи, заплановано кошти, думаю, що 1 вересня дітки школи №4 будуть обідати з нового харчоблоку… Капітальний ремонт більше 10-ти років тут точно робився, — розповіла в.о. начальника управління освіти Херсонської міської ради Наталя Журженко.   Щодо ситуації, безпосередньо пов’язаної харчуванням дітей у школах, інтерев’ю дає в.о. заступника міського голови Херсона Сергій Циганок. Той самий тендер відбувся в лютому цього року. Заступник міського голови зазначив, що зауважень до переможця тендеру в міської ради немає. Адже за увесь період, що ТОВ «Базісторг» постачає до шкіл продукти та готує страви для учнів, скарг від батьків учнів не надходило. А під час проведення великого тендера всі документи пройшли через Держаудитслужбу (раніше – Антимонопольний комітет України). Що ж до антисанітарії на харчоблоках – позиція міської ради – показане та озвучене телевізійниками не відповідає дійсності. Розривати угоду з постачальником продуктів та надавачем послуг влада підстав не бачить.

-На сьогоднішній день відповідних актів щодо перевірки в управлінні освіти, у директорів шкіл немає. Тобто, про що йде мова – будь-який контролюючий орган під час проведення перевірки повинен залишити ті чи інші свої вимоги у вигляді приписів, постанов – управління освіти цього не має… Сюжет можна зняти з різних сторін. Чому не запросили представників міської ради, питання? Питання. Чому були сторонні люди, які не мають відношення до цього харчоблоку безпосередньо під час перевірки, в мене теж питання. Звідки взялися ці продукти, я не знаю. Представників управління освіти, Херсонської міської ради не запросили на проведення зазначеного заходу. Чому була проведена так позачергово ця перевірка, мені не відомо. Тому що там було знято, з якого ракурсу, звідки взялися ці харчові продукти, я не знаю, зазначив в.о. заступника міського голови Херсона Сергій Циганок. Журналісти отримали змогу поспілкуватися з директорами шкіл, в яких проводилися перевірки. За те, що робиться на харчоблоках, відповідає не лише орендар, а й адміністрація навчального закладу. Директор школи так само несе відповідальність за чистоту та за технічний стан харчоблоку і має повне право контролювати організацію, яка здійснює харчування. При школах створено бракеражні комісії, до складу яких входить директор школи, представник громадськості та батьки, за наявності медичних книжок. Директор видає наказ із переліком  осіб, які входять до складу бракеражної комісії і можуть заходити на харчоблок для перевірку умов під час приготування їжі.

Директор школи №4 запевнила журналістів, що у ввіреному їй навчальному закладі інспекція нічого страшного не виявила, а до репортажу потрапив тільки фрагмент, де працівниці харчоблоку роблять зауваження щодо волосся, яке визирає з-під форменої шапочки, це неохайність. Тим, як відбувалася перевірка, керівниця закладу обурена.  

По-перше, проігнорували адміністрацію школи, не пояснили, чому під час карантинних вимог, коли заборонено вхід сторонніх осіб до закладу під час освітнього процесу, все ж таки відбулася перевірка. І ми не отримали пояснення. По-друге, не зрозуміло, чому маючи на руках направлення, я взяла його у зав. виробництва, до складу комісії входили тільки представники Держпродспоживслужби. І в цьому переліку не було зазначено ані представника громадської організації, ані журналістів. Я  так розумію, що вони не мали права входити в харчоблок, — розповіла директорка ЗОШ №4 Олександра Потук.

Її колега, директорка ЗОШ №38, свою школу на відео не впізнає взагалі.

 -По-перше, коли зайшли представники Держпродспоживслужби з невідомими людьми, мене туди не допустили на перевірку, я була із слідчим поруч. Коли вийшли представники Держпродспоживслужби і сказали, що ми там у вас найшли щось, якісь там плями, не сказали, що це був там курячий чи якийсь там послід, то вийшов адвокат і сказав – я там нічого не побачив. Якісь там плями на мішку, але про послід нічого не говорили,-   розповіла директорка ЗОШ №38 м. Херсона Марія Дехканова.

Як з’ясується вже згодом, у першому навчальному закладі виявили гнилі овочі, у другому – мишині фекалії на мішку з крупами… До цієї теми повернемося дещо пізніше, піднявши відповідні докази. Ну а поки-що спілкуємося з директором ТОВ «Базісторг». До школи, яка стала єдиною точкою престуру, він прибув у супроводі двох адвокатів. Перевірку, яка виявилася скандальною, сторона постачальника вважає необ’єктивною і підозрює її замовний характер.

-Ремонти робить управління освіти. Ми робимо, що можемо, допомагаємо їм.
Як би ви відреагували, якщо б вам сказали, що у вас там миші бігають? По-перше, ніхто мені ніколи цього раніше не говорив, ми не можемо це допустити. Це харчоблок, це діти. У нас укладена угода на дератизацію, приміщення постійно обробляються
, — розповів директор ТОВ «Базісторг» Євген Володін.

Юристи підприємства заявили, що оскаржуватимуть результати перевірки.

Мовляв, «Держпродспоживслужба» не є тим органом, який може вмішуватися в господарську діяльність підприємства.

-Предметом договору є організація послуг харчування, а не виключно постачання… Після перевірок ми отримали приписи, як того вимагає чинне законодавство, підписані начальницею міської Держпродспоживслужби.

-Що там написано?


-Я зараз не можу вам це сказати, але того, про що було в сюжеті, там такого взагалі немає,
— заначила юристка ТОВ «Базісторг» Альона Орешко.

-Про упередженість представників «Держпродспоживслужби» я вже зробив висновок, зайшовши в перший навчальний заклад, коли побачив журналістів. Підкреслюю – це позапланова перевірка. І на моє запитання до журналістів, як вони дізнаються про позапланову перевірку раніше ніж директор «Базісторгу» та особисто я, мені сказали, що їм спочатку повідомила «Держпродспоживслужба», а потім сказали, що повідомили якісь громадські активісти. Ну якщо це активісти, я не знаю, давайте називати – група підтримки «Держпродспоживслужби»… Цікаві «висновки» в лапках вони зробили про наявність мишиного посліду, не знаю, як вони ідентифікували те, що назвали в сюжеті, жіноча інтуїція або дійсно хтось в цьому розбирається… Я особисто в цьому не розбираюся. Це можуть бути і крупи, і все, що завгодно. Результати перевірки звичайно будуть оскаржені, — говорить юрист ТОВ «Базісторг» Віктор Вуйко. Престур, який виявився зовсім не престуром, надав змогу поспілкуватися зі сторонами конфлікту, окрім однієї. У школі не було жодного представника Держпродспоживслужби. За інформацією ініціатора заходу, їх запрошували. А от що про це говорить в.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Наталя Клим:

«Жодного фахівця Держпродспоживслужби в Херсонській області не було запрошено міською радою на той захід, який відбувся о 10-й годині стосовно дитячого харчування в Херсоні. Жодного офіційного повідомлення будь-якими іншими засобами зв’язку, тобто, телефонограма чи факсограма, і т.д., до  нас не надходило. Тому участь фахівців Держпродспоживслужби сьогодні не відбулася на тому заході, який був» .

Безпосередньо ж про резонансну інспекцію із журналістами спілкується заступниця начальника ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Марина Малахова, яка була присутня під час перевірок. Чиновниця розповіла, що проблема виникла набагато раніше до виходу гучного репортажу, херсонську частину якого знімали 27 травня. Держпродспоживслужба включилася в ситуацію з березня. У зв’язку з дорученням Прем’єр-міністра України проводиться паспортизація шкіл. Перевіряючи документацію, пов’язану і дотриманням санітарних норм у ЗОШ Херсона, фахівці служби дізналися про нового оператора з надання харчових послуг. З’ясувалося, що  тендер виграло ТОВ «Базісторг». До цього підприємство організовувало харчування лише у двох школах. Зараз же йшлося про 47. Крім того, з’ясовується, що постачальник харчує школярів не самостійно, а з фірмою-суборендарем. Це не заборонено законом, але за словами Марини Малахової, структура не має права надавати таку послугу, оскільки на її складах зафіксовано антисанітарію. У ТОВ «Базісторг» їх взагалі не знайшли.

-Ми, як фахівці, знаємо, що не може «Базісторг» обслугогувати, бо там отакусінькі склади. Як викликаю директора, інформую міську раду про те, що їм треба отримувати потужності, вони не пройдуть аудит. Відповідно до законодавства України про організацію дитячого харчування замало експлуатаційного дозволу. Для того, щоб мати право на постачання або приготування харчових продуктів саме в дитячих закладах, треба отримати погодження в Держпродспоживслужбі, яке передбачає собою проходження аудиту по HACPP (система безпечності харчових продуктів). Ніхто нам на погодження документи не подає, — розповідає Марина Малахова. Про ситуацію орган негайно інформує управління освіти міськради та міського голову. Відповіді немає, як і на подальші листи, які паралельно з поштовим відправленням дублюються варіантом «наручно». Тобто, на документі ставиться печатка міськради. Далі більше. Фахівці Держпродспоживслужби дізнаються, що головний шкільний харчувальник Херсона змінив юридичну адресу. Виявилося, що договір оренди приміщень з підприємством розірвано ще восени минулого року. Де знаходяться складські потужності ТОВ «Базісторг», не відомо. В ГУ Держпродспоживслужби говорять, що за новою адресою, на яку вказав керівник фірми, нічого не знайшли. Відтак державний санітарний інспектор видав заборону на обіг харчових продуктів підприємству, до отримання дозвільних документів. Рішення викладається на офіційному сайті Держпродспоживслужби і набирає чинності негайно. Директор ТОВ «Базісторг» пише заяву на анулювання всіх дозвільних документів у зв’язку зі зміною адреси, така вимога закону. Після отримання на руки цього рішення на харчоблоки представники фірми заходити вже права не мають. Міськрада про це теж інформується, але реакції нуль. Наступний крок – листи до облдержадміністрації та облради. В «білому будинку» оперативно збирають нараду, на якій керівництво міського управління освіти обіцяє усунути нерадивого постачальника. Але далі обіцянок справа не просувається. Потім Держпродспоживслужба ініціює позапланові перевірки шкільних харчоблоків. Але спочатку без телекамер та активістів. Із десяти шкіл інспекторам вдається потрапити лише до п’яти. Фіксується низка порушень. За недопуск на кожен об’єкт виписується штраф 60 тисяч гривень. Тобто, підприємство вже порушило на 300 тисяч гривень. Наступна перевірка вже відбувається за участі телевізійників. Все, що відбувається, паралельно знімається на нагрудну камеру інспектора. Запис відправляється на керівництво Держпродспоживслужби України.

-Я зайшла, крізь маску мене почало нудити. Тому що саме запах сечі гризунів, він такий, всі ми знаємо. Я коли зняла маску, в мене почали сльози текти. Там аж налипло від сечі. А потім коли я почала піднімати пакети, там було все усипане фекаліями. Це 38-ма школа , — запевняє Марина Малахова.

31 травня ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області відправляє на ім’я Херсонського міського голови Ігоря Колихаєва лист із переліком порушень, виявлених на 5-ти шкільних харчоблоках. Це не акт перевірки, але всі головні моменти інспекції в документі відображені. Ситуацією зі шкільним харчуванням зацікавлюються правоохоронці. Відкривається кримінальне провадження (ч. 2ст. 191 ККУ) за фактом порушень у  тендерній документації під час постачання продуктів харчування. Процесуальне керівництво здійснює Херсонська окружна прокуратура. А поки триває слідство, шкільні харчоблоки залишатимуться під замком. Через виявлені порушення в постачальника у більшості шкіл Херсона так і не відкрилися літні табори. Харчування учнів під час нового навчального сезону теж під питанням. У Держдпродспоживслужбі говорять, що не дозволять експлуатувати харчоблоки, поки переможець тендеру не приведе у відповідність документи і не надасть докази спроможності як організатора шкільного харчування. При цьому позиція Херсонської міської ради незмінна, тут все ще не бачать підстав для розірвання угоди з переможцем тендера. У патовій ситуації опинилися й херсонські дитсадки. У більшості з них продукти постачає та сама фірма-порушник, яка є суборендарем у ТОВ «Базісторг». Перевірки дошкільних закладів Держпродспоживслужба запланувала на початок серпня. Тобто, далі буде.

Марина САВЧЕНКО, Новий день
Фото автора.