Грошова допомога малозабезпеченим українцям: як отримати виплати від держави

1 неделя назад 0

Малозабезпечені українці мають право на виплати від держави. Розмір грошової допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом на сім'ю та її середньомісячним сукупним доходом.

Фахівці з "Юридичного радника для ВПО" повідомили, що всі працездатні члени сім'ї мають навчатися, працювати або бути зареєстрованими у центрі зайнятості. Також можлива відпустка з догляду за дитиною до трьох років.

В умовах воєнного стану є виняток: соціальну допомогу можуть призначити на шестимісячний період, якщо у сім'ї є працездатна людина, яка:

  • є ВПО і не працює або не сплатила ЄСВ у період, за який враховуються доходи;
  • і/або повернулася після тривалого перебування/міграції за кордоном, не працює або не сплатила/за неї не сплачено ЄСВ, не перебуває на обліку як ВПО та звертається за призначенням допомоги не раніше ніж через 15 робочих днів після повернення.

Розмір допомоги, яку надає держава, не фіксований та визначається індивідуально.

Для сім'ї з чотирьох осіб – жінки, чоловіки та двох дітей прожитковий мінімум на 2024 рік становить: 3028 грн – для працездатних осіб + 3196 грн (прожитковий мінімум для дітей від 6 до 18 років) + 2563 грн (прожитковий мінімум для дітей до 6 років) = 11 815 грн.
Розмір фінансової підтримки як малозабезпеченої для такої сім'ї складатиме різницю між прожитковим мінімумом для цього складу сім'ї (11 815 грн) та її реальним доходом.

Щоб отримати грошову допомогу, представнику сім'ї слід звернутися за місцем реєстрації або місцем проживання у

  • виконавчий орган сільської, селищної, міської ради відповідної ОТГ;
  • орган соціального захисту населення;
  • ЦНАП.

Можна надати документи для отримання грошової допомоги особисто – відвідавши відповідну установу або надіслати їх поштою.