Гучний скандал в Херсоні: батьки знущалися з прийомних дітей

2 года назад 0

Напевно, неможливо знайти людину, яка б упевнено заявила: «Я виріс у дитячому будинку, і моє дитинство було щасливим»…
А все тому, що для кожної дитини, яка з різних причин залишилася без кохання та піклування біологічних батьків, так важливо, так треба знайти нову родину. Це шанс для дітей знову зрозуміти, як це коли тебе люблять просто за те, що ти є. Але що якщо прийомні батьки, в яких дитина знову побачила маму та тата, замість атмосфери абсолютного кохання занурять його у справжній кошмар?
Про один із херсонських дитячих будинків сімейного типу наприкінці літа цього року говорила вся країна. У випуску телепередачі «Говорити Україна» розповідали про жорсткі покарання, які дітям нібито вигадувала їхня прийомна мама Наталія.
Про жорстоке поводження з боку прийомної мами розповів її прийомний 16-річний син Сергій, який втік із дому. За словами хлопця, він довго терпів приниження та побої. За найменшу провину мама могла побити його довгою залізною лопаткою для взуття, вигнати його спати на вулицю поруч із собаками, змусити стояти навколішки на гречці, перемішаній із сіллю. Сіль, за словами підлітка, мама додавала для того, щоб рани, які утворювалися від тривалого стояння на гречці, ще більше хворіли. Хлопця запитали, як на такі методи виховання дивився його прийомний батько, на що Сергій відповів, що тато часто був у рейсах і нічого не бачив. А не розповідав він батькові про побої, бо дуже боявся прийомну матір.
Але одного дня сил терпіти подібне ставлення просто не залишилося і 16-річний Сергій просто втік з дому. Його дав притулок хрещений батько його друга за училищем, водій маршрутки Віталій. Чоловік розповів у телестудії, що коли зустрів одного ранку Сергія на вулиці, запропонував йому відвезти його додому, але хлопця аж трясло від цієї думки – він навідріз відмовлявся. Віталій відвіз підлітка до училища, в якому Сергій отримував спеціальність, але й там хлопця дати притулок не погодилися, посилаючись на карантинні обмеження. У результаті водієві маршрутки запропонували взяти хлопця до себе пожити на кілька днів, але ці кілька днів, за словами Віталія, розтяглися на півтора роки. Трохи обживши, Сергій розповів Віталію, як йому жилося у прийомній родині. Хлопець запевнив київських журналістів, що він намагався врятувати своїх сестер, які залишилися в дитячому будинку сімейного типу, і звертався з цього приводу до соцслужби, але чиновники, як запевняє Сергій, не могли повірити в те, що в сім'ї, яка вважається зразковою, можуть відбуватися такі страхи. Хлопця вмовляли помиритися із прийомними батьками.
Однак, як з'ясувалося, Сергій – не єдина дитина з цього дитячого будинку сімейного типу, яка наважилася заявити про домашнє насильство. Рідна дочка Наталії – 22-річна Ріна – пішла з сім'ї, коли їй виповнилося 18 років. Вона стверджує, що часто заступалася за прийомних дітей, що отримувала від матері. Дівчина показала фото, на якому в неї навколо очей, зважаючи на все, величезні синці, і, за словами Ріни, – це справа рук її рідної мами. Вона стверджувала, що також намагалася достукатися до херсонських чиновників, але ті їй відповідали, що дівчина має пред'явити аудіо- або відеодоказ, що підтверджує жорстоке поводження з боку матері. І такі докази дівчина зібрала та передала журналістам. В ефірі «Говорити Україна» показали кадри, зняті Ріною. На них Сергій (на момент зйомки йому на вигляд було років 13) у сльозах буквально благає змилуватися над ним і перестати бити. На відео не видно обличчя «інквізитора», але чутно жіночий голос… А дитина репетує так, що у того, хто це почує, серце просто зупиняється. Люди, які були присутні на зйомках у студії, не могли на це дивитися. Також Ріна надала журналістам фото та інших дітей, які нібито постраждали від фізичних покарань прийомної мами. На одній із фотографій маленький хлопчик стоїть у ванній зі спущеними штанами спиною до камери. Його попа, ноги та спина не те що сині – вони фіолетово-чорні!
До студії запросили і батьків, яких їхні діти звинуватили у жорстокому поводженні. Приємний тато майже весь час мовчав, а от мама Наталя розповідала про те, скільки грамот у її дітей, на які гуртки вона їх водить, як любить у вільний час вирощувати та дбати про фіалки, яких у жінки безліч. Але цей монолог перервав ведучий, попросивши прокоментувати фото дитини із синцями. "Я не знаю, хто це", — заявила Наталя, подивившись на фото. Ведучий запитав: "Це ванна кімната, в якій стоїть дитина, ваша?". "Так, ванна наша", — відповіла Наталя, але продовжувала говорити, що вона не знає, хто ця "фіолетова" дитина на фото.
Далі Наталю попросили прокоментувати вищезазначене відео, на якому маленький Сергій просить його не бити. Сергія, до речі, його прийомна мати у студії називала не сином, а «наш колишній хлопчик». Ведучий запитав: Це ваш голос на відео? Наталя відповіла, що так, це її голос: «Перш ніж говорити про Сергія, ви взагалі питали у служби? Він був на двох адмінкомісіях!». "Ви б'єте дітей?", — Запитав ведучий. «Це був тільки Сергій, бо…» – не знайшла слів домовити Наталя. Після чого вона з чоловіком поспішила піти зі студії. Усю ситуацію Наталя журналістам пояснила тим, що Сергій із дому пішов, мовляв, через те, що просто зв'язався з поганою компанією. А її рідна дочка Ріна на маму ніби просто намовляє через ревнощі і змушує решту дітей також намовляти… А синці взагалі намальовані.
Відео із побиттям дитини попросили прокоментувати директора Херсонського міського центру соцслужб для сім'ї, дітей та молоді Антона Єфанова. Чиновник заявив, що діти не скаржилися раніше на батьків соцпрацівникам, які відвідують цю родину, і письмової заяви від Сергія, який втік, у них немає, і на словах хлопець, який пішов з дому і півтора роки жив у чужої людини, нібито теж не скаржився. Але водночас чиновник пообіцяв, що дітей із сім'ї тимчасово вилучать та помістять до лікарні і цю родину перевірятимуть.
У середині вересня на сайті Херсонської міськради з'явилося повідомлення про цю багатодітну родину. Напередодні у міськраді відбулося засідання комісії, на якому говорили про «результати проведеної роботи за фактом домашнього насильства в дитячому будинку сімейного типу на базі сім'ї Олексія та Наталії Д. щодо колишнього вихованця, неповнолітнього Сергія та інших дітей». Як результат, комісія рекомендувала службі у справах дітей винести на засідання виконкому Херсонської міськради проект рішення щодо ліквідації вищезгаданого будинку сімейного типу.
Після гучного скандалу на ситуацію відреагували правоохоронці. Як прозвучало в ефірі «Говорити Україна», облуправління Нацполіції Херсонщини за виявленими фактами розпочало кримінальне провадження за статтею «Катування».
Гривня