Херсон відвідали посол Литви та депутати Європарламенту

7 месяцев назад 0

23 вересня до Херсона завітали європейські парламентарії — Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Україні  Вальдемарас Сарапінас, депутати Європарламенту Литви  Андрюс КубілюсЮозас Олєкас та член Сенату Бельгії  Марк Демесмейкер .

Про це повідомив голова Херсонської ОВА .

За його словами, європейські партнери зацікавлені у допомозі з відновлення населених пунктів Тягинської громади Бериславського району. 

"Там під щільним ворожим вогнем у складних умовах залишаються проживати понад 2500 людей. Йшлося про їх підтримку", — зазначив Прокудін. 

Одне з нагальних питань – відновлення житла, адже через російські атаки у громаді пошкоджено 575 будинків, ще 146 – знищені. Для їх ремонту є потреба у будівельних матеріалах та спецтехніці. 

Також посадовці обговорили можливість постачання до регіону систем для очищення води й паливних матеріалів. 

Зараз у понад 26 громадах Херсонської області відремонтовано 460 приватних , також у планах відновлення лікарень, ФАПів, шкіл та садків.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента  у Телеграмі.

"З робочою поїздкою на Херсонщині. В населених пунктах області наші тилові регіони реалізують ініціативу "Пліч-о-пліч". Відбудовують постраждалі від російських загарбників деокуповані населені пункти. У понад 26 громадах вже відремонтовано 460 приватних будинків, також у планах відновлення лікарень, ФАПів, шкіл та садків. Все більше мешканців вертаються додому, на Херсонщину", — зазначив Кулеба. 

За його словами, до проєкту долучились громади з 15 областей.

"До регіону приїхали сотні ремонтних бригад здебільшого на волонтерських засадах. Працюють злагоджено, швидко та якісно. Завдяки цьому майже 500 родин зустрінуть цю зиму у теплих, відремонтованих оселях. В першу чергу відновлюємо будинки, в яких живуть родини військовослужбовців, які зараз захищають Україну, або віддали життя у боротьбі за її свободу",  — повідомив чиновник.

Він поспілкувався із жителями Киселівки та Благодатного, якими опікується Одеська область, Правдиного, де працюють полтавські волонтерські бригади, Таврійського та Нової Зорі, відновлювати які допомагають фахівці із Львівщини.

"Принагідно звертаюсь до усіх небайдужих — до волонтерів, громадських та міжнародних організацій: Херсонщина потребує вашої допомоги! Якщо маєте можливість та бажання — долучайтесь до проєкту відновлення, адже пліч-о-пліч долати проблеми значно легше!",  — закликав Кулеба.

Згодом на його каналі з'явилася інформація, що відновлення стартує ще в 76 населених пунктах — в будинках вже проведені експертизи.