Херсон впав на саме дно рейтингу спроможних громад

2 года назад 0

У 2021 році Херсонська міська територіальна громада опустилася на останнє місце у рейтингу фінансово спроможних громад.

Про це йдеться у результатах дослідження Центру спільних дій.

Цей рейтинг складений відповідно до загальної суми балів, яку набрали МТГ за показниками фінансової спроможності, та місця, які займали громади щороку. Так, чим вище МТГ знаходиться у рейтингу, тим кращу фінансову спроможність вона має згідно з нашою оцінкою. Їх доволі просто розпізнати: громади, які позначені зеленим кольором, мають високий рівень фінансової спроможності, жовтим — середній рівень і червоним — низький рівень. Максимальна сума балів для кожної громади — 100 балів.

Якщо у попередні три роки нижче Херсона за всіма показниками були тільки Краматорськ та Сєвєродонецьк, то у 2021 році і вони обігнали наше місто.Станом на 1 жовтня 2021 року найбільш забезпеченими власними доходами лишилися Київ (13 766 грн/особу), Дніпровська (9 004 грн/особу) та Львівська (8 126 грн/особу) МТГ. Титул найменш забезпечених залишається за Краматорською (4 645 грн/особу), Сєвєродонецькою (4 742 грн/особу) та Херсонською МТГ (4 845 грн/особу).

Катастрофічною є ситуація іх коштами, які йдуть безпосередньо на розвиток. З 2018 року середня частка капітальних видатків у бюджетах громад облцентрів становить 24,5%. Минулого року вона збільшилася ще на 1% і склала вже 25,5%. Тобто, в середньому четверта частина всіх коштів МТГ іде на капітальний розвиток громади.

Проте, якщо у  Харківській громаді, яка є лідером, і на яку так любить рівнятися мер Херсона, це 29,8% загального бюджету, то у Херсонській громаді 0,2%.

Ми є абсолютними антилідерами в країні.

Мост