Херсонці про пластикові пакети та сортування сміття

2 года назад 0

Загалом херсонці відреагували неоднозначно на закон про “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”.
Поки що держава не регламентувала вартість пакетів і вони продаються за справжні копійки – люди не особливо звернули на це увагу.
Закон ігнорують
Але є й ті, хто “з принципу” критикував закон і знаходив лазівки. Так, у супермаркетах городяни почали упаковувати овочі та фрукти одноразові рукавички. Це ще раз вказує на те, що не всі одностайні на думку про закон, який набув чинності 10 грудня.
Також, у супермаркетах кількох великих торгових мереж все ще “ігнорують” закон і все ще залишають пакети безкоштовними. У соціальних мережах, зокрема, групах Херсонці діляться своїми спостереженнями та досвідом, що наводить на висновок – далеко не всі аптеки та супермаркети встигли вчасно відреагувати на новий закон.
Спрогнозувати реакцію жителів Херсонщини та України на подальше зростання цін на пакети загалом досить важко. Але якщо й зараз перебуває багато людей, які “знаходять вихід”, упаковуючи товар у одноразові поліетиленові рукавички, і критикують закон у коментарях великих Херсонських груп у соціальних мережах, то можна очікувати за все. Заповзятливі та творчі жителі Херсона завжди знайдуть лазівку.
Починати треба з себе
Тішить тільки той факт, що в нашу культуру просочується стандарти західного світу щодо екології, адже це дуже актуальна тема. Молоде покоління стає більш відповідальним та розуміючим. Багато людей, які побували в країнах ЄС, дуже хочуть перейняти досвід та підхід до такої актуальної теми, як “екологічне життя”. Будемо вірити, що крок за кроком, і Херсон перестане потопати в пластиці та інших відходів. Адже завжди треба починати з себе!
Нагадаємо, що з 10 грудня 2021 року тонкі та надтонкі пакети стали платними. Світові тенденції дали про себе знати, і Україна зобов’язалася дотримуватися курсу прогресивних поглядів в екологічній сфері – тепер кульки поширюються лише за гроші. Це перший крок у майбутнє, який не варто недооцінювати. Давайте розберемо деталі цього явища та дізнаємось про враження городян Херсона.
Проблеми утилізації
Ні для кого не стане відкриттям той факт, що пластикові вироби розкладаються дуже тривалий термін – від 200 – до 500 років. Враховуючи, наскільки вони поширені в нашому побуті і, що, вкрай мало країн може собі дозволити повну утилізацію або переробку використаних пакетів можна зробити висновок, що це велика проблема для екології всієї планети.Безумовно, зробити їх платними – це недостатній захід для боротьби проти забруднення навколишнього середовища, але, вимушений. Це один із кроків, які ми маємо зробити, для скорочення “плодів” нашої життєдіяльності.
В Україні з сортуванням, переробкою чи правильною утилізацією пластику чи целофану все не дуже райдужно. Через економічно нестійку ситуацію та легковажність влади, яка живе лише “тут і сьогодні”, в Україні немає грамотно побудованої моделі щодо зниження відходів.
Але, світові тенденції, і протверезна реальність починають впливати на законодавчі органи, депутатів середньої значущості, і на простих городян, зокрема Херсонців. За останні роки Херсон показав, що його мешканці дедалі більше підтримують культуру сортування відходів. Вони усвідомлюють відповідальність за слід, який вони залишають довкіллю своєю діяльністю. І це не може не тішити.
Кherson.name