Херсонщину перетворюють на смітник

2 года назад 0

Хоча на автотрасах Херсонщини й розташовані знаки з написом «екологічно чиста область», проте купи сміття на узбіччі, в лісосмугах, балках і ярах, на жаль, для нашої області – картина нерідкісна.
У деяких випадках автори безладу – це населення, яке чомусь вирішило вивантажити своє сміття десь у лісі або на польовій дорозі, в інших – посадовці, які не подбали про організацію вивезення твердих побутових відходів (ТПВ) на організовані звалища.Так, у ІІІ кварталі 2021 року держекоінспектори на території області здійснили 8 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства органами місцевого самоврядування.
Під час ревізій екологи ви явили, що оформлення земельних ділянок під полігони ТПВ іде повільно, а проекти будівництва зовсім не розробляються. До того ж, більшість органів влади не розробили місцеві програми поводження з відходами та схеми санітарного очищення населених пунктів. А відсутність підприємств, які здійснюють централізований догляд і вивезення ТПВ у санкціоновані місця, призводить до стихійних зміттєзвалищ, нарікають екологи.
Окрім цього, в деяких населених пунктах, у яких впроваджено роздільне збирання відходів (окремо пластик, скло тощо), місцева влада не визначила виконавця послуг із вивезення сміття. Виходить, що населення це сміття добросовісно сортує, але вивозять його знов укупі?Також далеко не всі населені пункти виконують закон щодо сортування відходів. Херсон – цьому приклад.
Відтак, як повідомили в прес-службі Держекоінспекції Південного округу, за порушення вимог природоохоронного законодавства 31 посадовець притягнутий до адміністративної відповідальності, надані приписи на усунення виявлених порушень. Та чи стимулює це посадовців?
Тим часом Бериславська окружна прокуратура звернулась із позовом до суду відносно влади однієї з громад Бериславського району.
Правоохоронці через суд вимагають від місцевих чиновників нарешті зайнятися паспортизацією сміттєзвалищ, на які, незважаючи на відсутність документів, вивозять відходи. Так, суд розпочав провадження в двох справах.
Як з’ясувала прокуратура, на території однієї з ТГ Бериславського району за межами населених пунктів облаштовано полігони твердих побутових відходів, однак речові права на земельні ділянки сільською радою не зареєстровано. Сміттєзвалища функціонують за відсутності паспортів місць видалення відходів, екологічних і санітарно-гігієнічних досліджень.
Читайте також: На Херсонщині прокуратура через суд вимагає паспортизації сміттєзвалищ Сьогодні, 10:30 На Херсонщині прокуратура через суд вимагає паспортизації сміттєзвалищ
« Такі обставини загрожують інтересам держави в природо-охоронній сфері, а відсутність розпорядчих документів створює ризики для нормального функціонування місця видалення відходів », – підкреслили в прес-службі облпрокуратури.
Гривня