Херсонська вчителька з вадами зору створює абетки для слабкозорих дітей

2 года назад 0

Навчитися орієнтуватися у просторі, обслуговувати себе, читати та писати. Херсонська вчителька Ольга Тютюннікова 8 років працює з дітьми, які мають вади зору і вчить їх адаптуватися до життя та створює для них абетки.
Ольга Тютюннікова — вчителька-дефектологиня закладу дошкільної освіти комбінованого типу №22. Вона працює зі слабкозорими дітьми.
" Навчання з ними базується на тому, що ми навчаємо дітей орієнтуватися у просторі, розвиваємо їх залишковий зір, розвиваємо дрібну моторику, дотик, смак, нюх, слух – всі збережені аналізатори. Знайомимо дітей з соціальними установами, навчаємо елементарним навичкам самообслуговування. З незрячими дітьми працювати, мені цікавіше, тому що цим дітям потрібно, як ти в них вкладаєш, так вони і сприйматимуть, бо ці діти не бачать навколишній світ. Їм дуже цікаво ", — говорить вчителька.
Ольга родом з Луганщини. Жінка має вроджені вади зору. Виховувалась, розказує, у звичайному дитячому садку, потім була школа і мрія викладати історію.
" Після того, як побувала в реабілітаційному центрі у Києві для незрячих. Вирішила йти на тифлопедагога, вступати до Київського Національного університету імені Драгоманова ", — каже Ольга Тютюннікова.
Директорка дитсадка, де працює Ольга Тютюннікова, Маргарита Омутних говорить, вчителька працює не тільки з дітьми, а й з їхніми батьками. Радить, як адаптувати дитину до навколишнього середовища, як навчити її спілкуватися, підготувати до школи.
" Вона працює дефектологом у групах нашого дитячого садочка, а ще вона є керівником гуртка "Особлива дитина". Цей гурток поєднує у собі роботу зі слабкозорими дітьми, які є в нашому дитячому садочку. А ще в цей гурток приходять мами із дітьми незрячими і вона займається не тільки з дітками, а ще й з мамами ", — говорить Маргарита Омутних.
Жінка також пише вірші. Свій поетичний талант використовує і у роботі. Розказує, що кілька років тому почала писати книжки, які допомагають навчати дітей читати шрифтом Брайля. Рельєфно-крапкова абетка у віршах для малят – перша книжка, яку створила Ольга Тютюннікова. За її допомоги вона навчила читати свою вихованку Вероніку. Зараз дівчинка навчається у школі і читання, каже її мама Тетяна Нідзельська, – улюблене заняття. Щодня книжки приносить із бібліотеки.
" Зараз моїй доньці Вероніці 7 років, вона навчається у 2 класі Одеської спеціальної школи. Вміє читати, писати і рахувати. За її вміння до швидкого засвоєння шкільної програми ми дуже вдячні Ользі Валеріївні. Ольга Валеріївна разом із Веронікою навчала і мене також як маму особливої дитини різним прийомам виховання ", — каже мама вихованки.
Ольга Тютюннікова каже, не всі херсонські діти з вадами зору отримують навчання.
" На жаль, діти у нас є і шкода, що батьки не звертаються до нас. Або вони не знають, куди звертатися, або чогось бояться, або надають перевагу лікуванню. Але потрібно одночасно і лікувати дітей, і навчати. Тому що втрачається час, який потрібен для формування тих чи інших навичок ", — говорить Ольга Тютюннікова.
Суспільне Херсон