Херсонські комунальники скаржаться на погану організацію з навчань з першої допомоги пораненим

7 месяцев назад 0

Лише двома годинами обмежуються заняття з першої допомоги пораненим для працівників комунальних служб, які опікуються чистотою і порядком в Херсоні.
Про це на умовах анонімності розповів виданню один з херсонських комунальників.
Людина каже, що людей, які працюють в умовах щоденних обстрілів, не навчають належним чином навичкам домедичної допомоги пораненим:       
При тому, що Херсон постійно обстрілюється, а віднедавна росіяни ще й використовують авіабомби, міська влада не приділяє достатньої уваги навчанню працівників комунальних служб домедичній допомозі у разі поранення. Для співробітників організували лише двогодинне навчання з волонтерами Червоного Хреста. Під час цього навчання людям встигли хіба що розповісти найголовніше про дії під час поранення себе або іншої людини, як зупинити кровотечу. Те заняття, на якому був я присутній, планувалося як півторагодинне, але волонтер, який нас навчав, подовжив його з власної ініціативи до двох годин. Бо лише за такий час було можливо стисло розповісти про хоча б базові речі.   
За словами нашого співрозмовника, зараз заняття для інженерно-технічних та інших офісних працівників херсонських комунальних служб, а також для людей з робітничими спеціальностями проводяться за однією і тією ж методикою, чого робити неможна.
Інженерно-технічний персонал та інші офісні працівники, – каже наш співрозмовник, – швидко засвоюють матеріал і отримують хоча б той мінімум знань, який дають на цих заняттях. Якщо говорити, наприклад, про двірників та працівників інших робочих спеціальностей, їм для нормального засвоєння матеріалу потрібні більш тривалі заняття і за іншою методикою. Бо це – зовсім інша аудиторія. Я спілкувався з волонтерами, які проводять заняття, і вони готові навчати саме комунальників робочих спеціальностей. Бо розуміють, що саме робочі працюють на вулицях – там, де з найбільшою вірогідністю можна отримати поранення чи навіть загинути. Саме робочі перебувають в умовах найбільшої небезпеки і найбільше ризикують. І саме серед робочих є загиблі та поранені. Тому потрібен індивідуальний підхід до організації навчань: комусь вистачить і двох годин, а для когось треба виділити більше часу.   Комунальник каже, що зараз через позицію керівництва, працівникам дуже непросто відвідати навіть двогодинні заняття. Бо людину можуть включити в групу, яка має пройти навчання в певний день і час, а напередодні заняття можуть змінити графік і поставити цю людину на зміну, сказавши, що вона пройде навчання якось іншим часом.
Ці знання і вміння, каже херсонський комунальник, – можуть знадобитися людині в будь-який момент, але заняття з домедичної допомоги проводять «для галочки», щоб керівництво могло відзвітувати. Того ефекту, який має бути, від цього навчання немає. У мене є знайомі волонтери, і вони розповідали, що для них Червоний Хрест проводить курси з надання домедичної допомоги, розраховані на шість і на дванадцять годин навчання. Люди отримують і непогані теоретичні знання, і практичні навички. Можливо, варто з працівників комунальних служб сформувати групи для таких занять, щоб потім в кожній бригаді була принаймні одна людина, яка у разі потреби зможе надати іншим більш-менш кваліфіковану допомогу. Про ситуацію з навчанням комунальників кореспондент МОСТа поспілкувався з начальником Херсонської міської військової адміністрації Романом Мрочком і отримав такий коментар:
Знання простих речей іноді рятує життя, а чітке розуміння алгоритму дій, звісно, допомагає надати допомогу іншим. Перші, хто пройшли навчання з домедичної допомоги, звичайно, були працівники комунальних служб. Так, це були лекції про найпростіші невідкладні дії у разі отримання травми, які несуть суто інформативний характер. Людей готували більше психологічно, щоб вони не розгубилися у разі виникнення екстреної ситуації. Основний меседж, який несуть тренінги – на місці пригоди, переконавшись у власній безпеці і безпеці пораненого, спробувати оцінити його стан, викликати медиків та залишатися з потерпілим до їх приїзду.
Роман Мрочко сказав, що навчання комунальників буде більш поглибленим і не обмежиться теоретичним курсом:
Ще плануються практичні навчання, де працівники-комунальники зможуть навчитися, як надавати допомогу безпосередньо на місці пригоди або поблизу від постраждалого. Це планувалося і раніше, а зараз, після вашого звернення, цьому питанню буде приділено максимум уваги.
Олена Гнітецька, В’ячеслав Гусаков.