Херсонський ансамбль «Славутянка» відзначив творчий ювілей

3 года назад 0

40 років на сцені з українською піснею. Ансамбль "Славутянка" Херсонського обласного Палацу молоді та студентів відзначає творчий ювілей.
Скільки концертів дали за своє творче життя, учасники колективу не рахували, та за цей час стали як одна родина, розповідає Вікторія Кумановська, яка у "Славутянці" з 89 року.
" Почала співати з дівчатами, тоді ходили дівчата тільки з суднозаводу. Був колектив із робітниць суднозаводу. І тоді мені дуже сподобалось, бо було багато автентичних пісень. І народний спів, ми виїздили на різні фестивалі, бували у різних місцях, у Польщі, Болгарії бували і завжди публіка була рада нас зустрічати ", — каже Вікторія Кумановська.
Над костюмами співачок ретельно працює засновниця колективу Ольга Куракіна і її колеги по сцені. Деякі костюми є відтворенням українського національного вбрання різних епох, говорить художня керівниця Ольга Куракіна.
" Ось цей костюм я здобула на фабриці театральних реквізитів у Києві, його виготовляли спеціально для Херсонської губернії 18 століття. Тобто корсет, плахта, сорочка – це жінки на Херсонщині носили такий костюм ", — говорить художня керівниця.
Учасниці "Славутянки" розказали, що своїм головним завданням бачать збереження культурної спадщини українців.
" Я ніколи не забуду Машинський фестиваль. Ми з дівчатами заспівали «Ой гаю, мій гаю…». Ця пісня про наших людей, які у позаминулому сторіччі їхали в Америку, тобто про мігрантів. І я заходжу, мене хтось бере на руки, повірте мені, я на всю Україну розказую, і несуть мене повз усіх за цю пісню. Це не можливо забути, правда ж? Не мене – пісню несли ", — говорить Ольга Куракіна.

У свій ювілей "Славутянка" виступила з концертом у обласній бібліотеці Гончара в рамках проєкту "Самоцвіти України". Олег Олексюк, його керівник, говорить, що знає співачок багато років.
" Вірю в те, що саме ці співаки допоможуть нам повернутися до своїх коренів, відчути в собі ту українську ідентичність і, певно, сприятимуть тому, щоб ми вчили українських народних пісень. І пам’ятали про те, що Херсон є українським містом ", — сказав Олексюк.
Суспільне Херсон