Херсонський музикант потрапив до підручника з української мови

7 месяцев назад 0

Пісня «Буде весна» херсонця Миколи Бортника, більш відомого широкому загалу під сценічним псевдонімом Макс Барських, з'явилась у підручнику з української мови для школярів 6 класу. Відтепер пісня, присвячена рідному місту та Україні в перші дні повномасштабного вторгнення, надихатиме маленьких українців вчитися ще наполегливіше.

Уривок з пісні увійшов у підручник, розроблений Володимиром та Олександром Заболотними. На 236-й сторінці в розділі, присвяченому займенникам, можна знайти приспів пісні «Буде весна»:

«Хай буде весна,
Поки ми стоїмо до кінця,
І нас не зламає війна,
Наша віра єднає серця,
Україна навіки жива.
Україна — це наша земля.»

Школярам даний уривок запропонований як практичне завдання — діти мають знайти у ньому присвійний займенник, виписати у зошит та провідміняти його. Також дітям запропоновано поставити правильний наголос у виписаному слові. Сторінка з підручника з піснею Макса Барських «Буде весна»Фото:  Відкриті джерела Маємо звернути увагу наших читачів, що в цьому підручнику автори припустилися помилки. Одне з правил української мови наголошує на тому, що псевдоніми необхідно завжди писати повністю, скорочувати їх не можна.

Наприклад: Л. Косач, але Леся Українка, М. Вілінська, але Марко Вовчок, О. Кандиба, але Олександр Олесь тощо. Те саме правило стосується й сценічного імені Макса Барських — тут необхідно було подати його повністю, або ж замінити на справжнє ім'я М. Бортник. Цілком імовірно, що укладачі підручника просто не знали, ще це не справжнє ім'я співака.

Разом з Максом Барських у підручнику ми можемо побачити й пісню «Маніфест» Артема Пивоварова. Ця пісня також була написана на підтримку бойового духу українського народу в часи Великої війни.

Прикметно, що обидва музиканти з тих територій, які найбільше постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення ворога до України. Якщо Макс Барських дуже добре знає, що творилося у його рідному Херсоні — тут лишалися його батьки, то от Артем Пивоваров родом з Вовчанська Харківської області. Це місто також побувало під ворогом й тут також здійснювалися репресії проти цивільного населення.

Це вже не вперше автори українських підручників вдаються до практики долучення творчості популярних музикантів сучасності в освітній процес. Зокрема, раніше в підручниках вже з'являлися пісні Тіни Кароль, Святослава Вакарчука та кримськотатарської й української співачки Джамали.