Херсонським студентам запропонували освіту в кредит

3 года назад 0

Мрієте про вищу освіту, але на бюджет поступити не вдалося, а оплатити контракт у родини грошей не стає? Вихід зі скрути запропонувала держава, надавши можливість майбутнім студентам укласти договори пільгового довгострокового кредитування з «альма-матер».
Позика й справді пільгова, бо видається всього лише під три відсотки річних. Повернути її необхідно лише за п’ятнадцять років. Причому позичальники, котрі мають двох дітей, сплачують лише три чверті суми, а ті, в кого троє дітей і більше – половину. А випускники вищих навчальних закладів, котрі відпрацювали не менше п’яти років за фахом у державній чи комунальній установі, розташованій у сільській місцевості, взагалі звільняються від сплати кредиту та відсотків за ним. Багато хто з студентів наших вишів залюбки скористався б такою можливістю. Проте є проблема: практика показує, що держава свої зобов’язання за угодами виконує «зі скрипом та рипом».
Наприклад, Херсонський державний університет одним з перших у регіоні почав укладати зі студентами угоди пільгового довгострокового кредитування. Це, до речі, можна зробити, перебуваючи на будь-якому курсі — не тільки на першому.
Та проректор ХДУ з фінансово-господарської і науково-педагогічної роботи Максим Винник каже, що торік відповідні угоди укладали з вересня, а фінансування за ними від Міносвіти України почало надходити…наприкінці грудня. Звичайно, чекати на нього так довго більшість хлопців та дівчат не стали, й знайшли інші можливості сплачувати за освіту – влаштувалися на роботу, отримали допомогу рідних та близьких тощо.
Тим не менш, цього навчального року ще п’ять майбутніх спеціалістів та магістрів також ризикнули підписати з вишем ці угоди. І є не мізерні шанси, що держава швидше «розкачається» з виплатами за ними. В усякому разі, дані про підписані договори у міністерстві уже попросили терміново надати, та вивчають їх.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день