Херсону потрібні старі атракціони чи сучасний урбан-парк

3 года назад 0

Знесення оглядового колеса та вирубка дерев у парку «Херсонська фортеця» – ці два питання були на розгляді засідання громадської ради.
На зустрічі були присутні представники Херсонської міської ради та підприємець-орендар Вадим Калініченко. Предметом обговорення стало питання створення у парку «Херсонська фортеця» сучасного урбаністичного парку. Що цікаво, який будуватиметься державним коштом і жодної копійки з бюджету міста залучати не передбачається.
Нагадаємо: восени 2021 заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко перебував з робочим візитом на Херсонщині під час якого зазначив, що у межах програми «Велике будівництво» в регіонах країни будуватимуть урбан-парки. Перший такий відкрили у вересні на ВДНГ у Києві.
На сесії Херсонської міської ради 3 грудня 2021 р. депутати підтримали виділення землі під проєкт президента України. Депутат міськради Дмитро Поддубний пояснив спільне рішення так:
«Урбан парк» – це проєкт Президента України, який реалізовуватиметься у багатьох містах. Херсону потрібно знайти ділянку землі в центрі для реалізації проєкту. І мені б не хотілося, щоб МИ (Херсонці), «пролетіли» з ним (як це не рідко у нас буває)».
Про «пролетіти» з таким потужним проєктом говорив і на засіданні громадської ради підприємець-орендар Вадим Калініченко:
«Як би не хотілось мені працювати на звичному місці, але я розумію користь такого масштабного проєкту, адже місто не витрачатиме на нього кошти, навпаки – кошти у місто зайдуть. Це буде очевидна користь для всіх і я не можу стояти на заваді реалізації цієї ідеї. З міською владою маємо діалог, тож мої проєкти теж будуть реалізовані», – зазначив підприємець.
Міська влада шукала рішення для будівництва урбан-парку в центрі міста. В цей самий час у Херсоні тривав «місячник благоустрою», під час якого прибирали території, закріплені й прилеглі до підприємств, організацій та установ, встановлювали урни, лавки, вивозили сміття, листя та гілки. Стосовно останнього: директор КП «Парки Херсона» Сергій Данилов помітив, що у парках міста справжній гілкопад.
Він звернувся до Департаменту міського господарства, щоб фахівці провели перевірку дерев, зокрема у парку «Херсонська фортеця», й визначили аварійні. З’ясувалося, що дерева у парку «Херсонська фортеця» висаджувалися понад 50 років тому, востаннє їх інвентаризували у 2019 році, тож цілком логічно, що наступна інвентаризація на часі, адже термін життя дерев має обмеження, про що й говорить гілкопад. Начальниця управління комунального господарства Херсонської міської ради Людмила Жуган пояснила, що відповідно до звернення директора комунального підприємства, комісія почала роботу з обстеження дерев у парку «Херсонська фортеця»:
«Комісія з перевірки стану дерев міжвідомча. До неї входять представники органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади – екологічна інспекція південного регіону, це фахівці-екологи, які визначають аварійність дерев. Нумерувалися дерева, які потребують санітарної обрізки, й ті, які потрібно видаляти. Оскільки комісія ще працює – акт обстеження не складався. Якщо у громадської ради є бажання, ми можемо вийти повторно на те місце, де ви кажете, що там здорові дерева. За участі фахівців-екологів спільно з громадською радою, ще раз подивимося. Ми не проти співпраці з громадськістю. Наступне обстеження планується у вівторок, 25 січня, будь ласка, долучайтеся», – зазначила Людмила Жуган.
Стосовно колеса огляду, представник юридичного відділу департаменту правової політики та якості ХМР пояснила, що відповідно до наявних документів, колесо огляду побудоване теж понад 50 років тому, і як би не хотілося зберегти його, як пам’ятку, доцільність користування ним, як атракціоном, викликає питання: відповідно до державних будівельних норм, такі споруди можуть експлуатуватися не більше 40 років.
Результати обстеження центральної частини міста були вирішальними: у парку «Херсонська фортеця» багато аварійних дерев, а тривала експлуатація колеса огляду, яке зробило крок поза піввіковий ювілей, може призвести до серйозної аварійної ситуації, тож урбан-парк будуватимуть у парку «Херсонська фортеця» на місці старих атракціонів.
Не сказати, що наше місто – піонер, скоріше, так само визначалися й в інших регіонах України: готуються проєкти для будівництва у Житомирі – там територію для занять вуличним спортом облаштують на місці старих атракціонів. На місці старих атракціонів у центральному парку міста будуватимуть урбан-парк у Мелітополі. Так само урбан-парк з’явиться у центральному парку Запоріжжя. Додамо, що урбан-парки – аж чотири! – вже є у Харкові, будуватимуться в Одесі та Львові, восени 2021 урбан-парк з’явився у Луцьку, цього року планують облаштувати ще один. Не всі вони – державним коштом. Десь гроші виділяла ще й область та місто. У Херсоні гроші мають надійти у вигляді субвенції з державного бюджету в межах програми президента «Велике будівництво».
Якщо упередити потенційну небезпеку й оновити парк сучасними локаціями, херсонці отримають чудову зону для відпочинку для будь-яких вікових категорій. Урбаністичний парк міститиме майданчики для вуличних видів спорту: баскетбольний та футбольний, скейт-парк, зону для паркуру, спортивний майданчик з тренажерами та навіть Льодову арену. На прикладі Харкова, можна зробити висновки, як виглядатиме урбан-парк у Херсоні. Див. фото.
Стосовно зелених насаджень: аварійні дерева однозначно потрібно вирубати, натомість висаджуючи нові. Зелене місто – це один з принципів міського голови Ігоря Колихаєва. До прикладу, у 2021 році в Херсоні висадили понад 600 дерев. Цей рік не стане винятком.
Стосовно локації: подібні спортивні майданчики мають бути у кожному районі міста. На Острові й Шуменському, Таврійському, Житлоселищі й ХБК. Для їх будівництва потрібні значні кошти. Зараз у місто інвестує держава, тож найближчим часом урбан-парк будуватиметься один, і розташований він має бути у центрі, адже принаймні це не правильно – з Острова, до прикладу, діставатися на Таврійський. До центра Херсона ведуть усі дороги, урбан-парк стане інноваційною перлиною нашого міста.
Просимо херсонців підтримати проєкт, адже він стосується кожного з нас. Оновлений парк – це місце, де збиратиметься вся наша велика херсонська родина!
За матеріалами Херсонської міської ради На фото: сучасний урбан-парк у Харкові