Хто винен у тому, що діти-сироти Херсонщини залишаються без пільгового житла

4 года назад 0

Уже не вперше тема проблемного пільгового житла для дітей-сиріт нашої області згадується на сторінках нашого видання.

Читайте також: В Херсонской области нарушают права детей-сирот

                   На Херсонщині діти-сироти відстоюють своє право на отримання пільгового житла

Тільки проблемним воно стає «з легкої руки» місцевих чиновників, які, керуючись власними амбіціями, забувають про свої обов’язки. Зараз пояснимо, про що мова.

Отож, повертаючись знову і знову до історії пані Олени Клименко та її прийомної доньки, ми вирішили не чекати результатів службового розслідування Херсонської ОДА, за яке відповідає Світлана Чепіга – ми розпочали власне, відправивши інформаційний запит до Міністерства соціальної політики України.

Відповідь не змусила чекати: відомство детально розписало дані відповідно видатків минулих років, і зазначило, що запитів на додаткове фінансування для придбання пільгового житла з Херсонщини не надходило.

  

Крім цього, слід додати Розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 р. N 1081-р, згідно якого визначено обсяг видатків розвитку за програмою 2511180 "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа", що збільшується. 

Правильніше сказати, визначено для усіх областей України, крім Херсонської (див. табл):

 

Що з цього виходить? Херсонщина потребувала додаткових коштів, і ситуація пані Клименко є підтвердженням цього, та тільки відповідальні за це особи вирішили інакше, а може просто тяжко було зробити запит до Міністерства.

До речі, ще до отримання відповіді з Міністерства, згідно інсайдерської інформації надійного джерела в ХОДА, ми знали, що ніхто про ті додаткові кошти на пільгове житло для дітей-сиріт навіть і не думав (наче, міркуючи, хай діти самі собі шукають дах над головою – загартовуються перед  вступом до самостійного життя).

Далі виникає питання, а хто ті особи, які є відповідальними за реалізацію державної політики з питань соціального захисту дітей та розподіл субвенції?

А відповідальною, як зазначає у відповіді на наш запит голова Херсонської ОДА, є начальник служби у справах дітей. У нашому випадку, це Міхєєва Олена Володимирівна.

Якщо така безвідповідальність та недбалість керуватимуть нашими чиновниками і надалі, то 388 дітей-сиріт, які потребують покращення житлових умов, можуть залишитися без даху, що належить їм згідно чинного законодавства.

   

Ми продовжимо слідкувати за цією майже детективною історією, адже Херсонщина і надалі лишається лідером у "сумному" рейтингу щодо кількості дітей-сиріт без власного житла!