Хто з викрадених росіянами херсонців перебуває в кримських СІЗО

1 год назад 0

Херсонський громадський діяч Олександр Тарасов, викрадений росіянами 7 березня 2022 року, майже рік перебував в полоні спочатку в Херсонській області, а потім – в окупованому Криму. Він розповів, кого з херсонців він бачив під час ув’язнення.  
У відео, розміщеному у Фейсбуці, Тарасов згадав, кого з викрадених росіянами херсонців, він бачив під час перебування в полоні.
Олександр Тарасов За словами Тарасова, в Херсоні він деякий час перебував разом з , колишнім українським військовим, викраденим росіянами 12 березня 2022 року. Тарасов стверджує, що в Херсоні перебував разом з Цигіпою в приміщенні «якоїсь будівлі біля залізничного вокзалу». Туда Тарасова, як він розповідав, привезли з Херсонського СІЗО, де утримували спочатку.
«На той момент ми не були знайомі. Ми сиділи поруч у незнайомому приміщенні, в кайданках, з мішками на голові» , – каже Тарасов.
Потім, як розповідає Тарасов, їх разом перевезли в окупований Крим, в слідчій ізолятор №1 міста Сімферополя.   
«Шістнадцятого березня 2022 року мене і Сергія Цигіпу вивезли в Крим, – говорить Олександр Тарасов. – Нас помістили в камеру ФСБ – так званий «стакан» – камеру метр на півтора, де стоять лише стільці, ліжка немає. Кайданки з нас не зняли. Ніхто не зняв стрічку-скотч, яким були замотані очі. Хіба що дали попити: одну склянку води на двох. Так і лишили до ранку. Зранку нас зводили в туалет, але кайданків так і не зняли. Ми були в них півтори доби. А 17 березня нас перевезли в СІЗО №1 Сімферополя».
Тарасов стверджує, що він і Цигіпа були першими з викрадених в Україні цивільних людей, яких привезли в цей СІЗО.
«Нас зустрічала ціла делегація на чолі з начальником СІЗ О, – каже Олександр. – Нас розвели по різних кабінетах. Допитували, але не катували».
Колишній в’язень вважає, що його і Цигіпу не зустрічали знущаннями і катуваннями, як це відбувалося з херсонцями, яких привозили пізніше, бо спершу росіяни не знали, що робити з такими «гостями». Але потім, як каже Тарасов, знову почали катувати. Співробітники СІЗО піддавали людей тортурам просто заради садистського задоволення: ставили «на розтяжку» під час «шмонів», били кийками, застосовували електрошокери.
За словами Тарасова,  записане під тиском на активіста і для його дискредитації.
Нагадаємо, в грудні минулого року викраденому на Херсонщині активісту і волонтеру Сергію Цигіпі висунули абсурдні  (за статтею 276 КК РФ) та завданні шкоди Російській Федерації під час так званої СВО (спеціальної військової операції). Йому загрожує від 10 до 20 років ув’язнення.
Також Олександр Тарасов розповідає, що разом з ним в СІЗО перебував  Микита Чеботар – активіст херсонського руху опору.
«Його росіяни сильно катували, намагалися зламати, але у них нічого не вийшло. Зараз, на щастя, катування припинилися», – каже Тарасов.
За його словами, зараз Чеботар почуває себе нормально, навіть не втратив почуття гумору.
Протягом п’яти місяців Тарасов, як він розповідає, перебував в одній камері з ще одним херсонським партизаном –  Миколою Відьмуком .
Казав Тарасов і про таких учасників руху опору, як:  Олександр Новацький , колишній херсонський поліцейський;  Іван КозловОлег ПронькоЄвген КісельОлег Богданов (екс-керівник транспортного департаменту Херсонської міськради, зараз перебуває в Лефортово);  Андрій СірьоженкоПетровський (ім’я Тарасов не назвав).
За словами Тарасова, в сімферопольському СІЗО №2, куди його перевели незадовго до того, як відпустили, перебуває і .
Олександр Тарасов каже, що росіяни відпустили його 14 лютого 2023 року, після чого він протягом місця перебував у родичів в окупованому Криму, потім зміг виїхати до Німеччини, де перебуває зараз.