Художник з Нової Каховки розмалював будинок дудлами у Вінниці

1 год назад 0

На вулиці Келецькій один з будинків виділяється серед інших. Будівля та паркан біля неї розмальовані у причудливі візерунки. Це робота художника з Нової Каховки Максима Кільдерова, який заповнює простір дудлами. 

Хлопець переїхав до Вінниці після прожитих 55 днів в окупованому рідному місті. Орендував будинок та облаштував студію. До цього приїздив на ГогольFest ( проводився на території колишнього заводу “Кристал” в  та  роках — ред ), а також брав участь у арт-заходах фестивалю. Зокрема, допомагав розмальовувати  мистецький «», який курсував до 30-річниці Незалежності України, а влітку прикрасив один з вагонів «Потяга до Перемоги». Робота була присвячена окупованій Херсонщині. 

“Малюю з 2018 року. Все починалося з якихось незрозумілих візерунків на листочках, а вже за місяць придбав перше полотно. Далі мені стало замало, перейшов на стінки, на оточуючі речі, поїзди. Так розвивалася моя манія. Минулого року будинок зробив. Що далі? Щось більше”, — посміхаючись каже Максим. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен на фоні вагону, який розписав Максим Кільдеров

За освітою Кільдеров — кухар-кондитер, але зізнається, що готувати не полюбляє. До того, як знайшов себе в мистецтві, працював контент-менеджером та вів кілька інформаційних каналів у соціальних мережах.  

Спочатку художник з відома власника розмалював паркан. Результат сподобався обом, тому Максим отримав дозвіл прикрасити й фасад будинку. Почав у червні. Робота зайняли близько 50 годин. Митець мав з попереднього проєкту відро фарби на 12 кілограмів, ще одне придбав та передав господар помешкання. 

“Результат супер. Я кожного дня приходжу і бачу щось нове, з’являються нові візерунки. Ми почали зі шматочком забору, мені сподобалося і вже зупинити було важко. Я не проти, якщо він буде далі малювати, ще є гараж, будинок, дах. Максим має ідею домалювати тротуар до ринку “Урожай. Думаю, він це втілить”, — говорить вінничанин Андрій, в якого переселенець орендує житло.   

 

Паркан прикрашений кольоровими малюнками в той час, як будинок — чорно-білий. Це зроблено навмисно, щоб досягнути контрастності між об’єктами. Одна з кімнат всередині також у візерунках. 

У 2022 року британський художник  Сем Кокс відомий під псевдонімом Mr.Doodle представив власну роботу, над створення якої працював два роки. 28-річний чоловік розмалював зовні та всередині білосніжний будинок власним авторським стилем “спагетті-графіті”. З процесу створення змонтували анімаційний ролик. Відео встигло набрати на YouTube понад 3,5 мільйони переглядів.

Максим запевняє, що дізнався про проєкт британця вже після того, як почав розмальовувати будинок на Келецькій. Виходить, що двоє творчих людей працювали над втіленням однієї ідеї у різних куточках світу паралельно.

“Ми з Mr.Doodle спілкувалися. Я в Instagram йому писав, він побачив мої потяги, відповів, що вони круті та запропонував разом розмалювати ще один. Я відразу зателефонував  (директор фестивалю ГогольFest — ред) кажу: “Є такий варіант. Можна зробити класну колаборацію”. Він підтримав ідею, але це був грудень 2021 року. І всі ми розуміємо, що далі трапилося”,  — згадує співрозмовник.

Художній напрям, за яким працює митець, називається дудл-арт або дудлінг. Дослівно “doodle” з англійської перекладається як “каракулі”. Стиль вийшов частково з графіки. Його особливість в тому, що фантазію автора ніщо не обмежує і він заповнює простір абстрактними образами та візерунками. Подібні риси прослідковуються у роботах американського художника  Кіта Гарінґа , який дав поштовх широкій популярності стилю у 80-х. 

Будинок на “Вишеньці” — це не перша робота Кільдерова у Вінниці. Влітку чоловік створив мурал присвячений Новій Каховці. Для цього розмалював назвою рідного міста арку на Соборній.

“У деяких місцях ще є мої графіті, які залишилися після першого візиту у Вінницю кілька років тому. Тоді влаштував такий собі вандал-рейд. Цікаво, що у центрі є теж мій чоловічок і його ніхто досі не зафарбували. Я бачу як тут борються з графіті, навіть одну мою роботу на паркані цілком закатали”,  — каже Максим. 

Редакції сайту Vinbazar.com вдалося відшукати згаданий малюнок завдяки оригінальному стилю художника. Він органічно вписується у міський пейзаж, тому що знаходиться між двох муралів “Сни, в яких хочеться жити” та “Око”,  у 2015 році. 

Розповідаючи про плани на майбутнє, новокаховчанин каже, що не проти створити щось ще більш масштабніше:  “Якщо мені дадуть квартал, я розмалюю квартал” , — посміхаючись зізнається Максим Кільдеров. До нових пропозицій та проєктів у Вінниці митець цілком відкритий. 

На запитання: “Чи не проти доповнити Вінницю власним великим муралом”, — відповів, що вже розмовляв на цю тему з кураторм проєкту VIN ART CITY . Проте наразі створення стінописів у місті стоїть “на паузі”. Серед творчих ідей — оздоблення ресторану чи кафе, в якому все прикрашатимуть малюнки його авторства. 

Художник продовжує жити та працювати у Вінниці. Розмальовує дудлами різні предмети, продаж яких дозволяє підтримувати ЗСУ, займатися волонтерством та зводити кінці з кінцями. 

Так художник перейменував вулицю "Келецьку" на "Кільдецьку", що є похідним від прізвища

Нагадаємо, раніше розмальований будинок на Келецькій та Максим Кільдеров  до програми українського ведучого  Жені Синельникового “Місто героїв”.