Як харчуються діти у школах Херсона

3 года назад 0

Спагетті болоньєзе, вівсянка з конфітюром, чахохбілі. У школах Херсона запроваджують страви з нового меню. Готувати починають за рецептами шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
У 24 херсонській школі о 9:30 першокласники йдуть на сніданок. У меню і знайомі, і приготовані за новими рецептами, страви.
" Картопляне пюре на молоці, риба припущена з овочами, за рецептами Євгена Клопотенка, свіжі овочі і суп розсольник ", — каже працівниця харчоблоку Тетяна Закревська.
Першокласнику Кирилу сніданок сподобався, каже картопля, риба і чай були смачні. Приємно здивовані стравами з нового меню і батьки.
" Знаю, що змінилось харчування на краще, знаю від сина, що вівсянка з’явилась з конфітюром, більш складні страви ", — каже мати учня Катерина Грузденко.
Страви з нового меню почали впроваджувати у березні минулого року, розповідає директорка школи Марина Степанова.
" Змінилося і в меню присутні як страви з рецептурної збірки 87 року, так і нововведення запропоновані Клопотенком. Рис паелья, макарони з соусом болоньєзе, чахохбілі, риба, припущена, чай каркаде ", — каже Степанова.
У 41 -ій школі теж сніданок. Шефкухарка Надія Ковальська для дітей тут готує 35 років. Каже, за харчуванням слідкують ретельно. Менше смаженого, більше овочів та фруктів.
Стравами з нового меню у новій їдальні смакують і у гімназії № 16. Тут теж відмовились від шкідливих для дітей продуктів та вже спробували деякі страви іноземної кухні.
" Грузинська національна страва чахохбілі, додалось більше фруктів, овочів, солонощів ", — говорить директорка Херсонської гімназії № 16 Крістіна Головченко.
У їдальні гімназії № 6 кілька гарнірів, салатів, перших та основних страв на вибір. Ця їжа приготована за рецептами Євгена Клопоптенка. Готувати за його рецептами розпочали 3 роки тому, розповідає директорка гімназії Світлана Корж.
" Зміни у меню нашої гімназії почались 3 роки тому , я була на зустрічі з Клопотенком, він представляв свої страви. З дозволу Держпродспоживслужби нашого міста ми впроваджували деякі страви – салати, чаї ", — каже Світлана Корж.

Хоча б по одній страві з нового меню сьогодні готують у всіх херсонських школах, розповідає начальниця міського управління Держпродспоживслужби Марина Малахова. Для того, щоб повністю перейти на нові страви деяким закладам бракує обладнання та умов, тому це процес поступовий.
" Перед тим, як заклад відчиняється, вони подають нам всі сто відсотків своє меню, яке ми перевіряєм на відповідність законодавству, санітарним нормам, враховуючи вікові категорії і стан здоров’я. Відповідно до програми безпечне дитяче харчування всі заклади поділені на 5 років, де пройдуть скрізь капітальні ремонти і всі заклади будуть відповідати вимогам законодавства ", — каже Малахова.
Суспільне продовжить стежити за темою дитячого харчування.
Суспільне Херсон