Як на Херсонщині організували територіальну оборону

3 года назад 0

На Херсонщині створили 6 батальйонів територіальної оборони. Як їх формували, хто увійшов до складута де розмістили, — з'ясовувало Суспільне.
У минулому — неврологічне відділення місцевої амбулаторії, з початком бойових дій – притулок для переселенців з Донбасу. З 18 січня цього року – військова частина А 7360. Зараз вона у процесі формування, розказав командир частини, майор Дмитро Кузьменко. Зараз тут близько 20 контрактників. "Це будуть військовослужбовці Збройних сил України, військовослужбовці за контрактом, які будуть проходити постійну службу. Це — сили територіальної оборони сухопутних військ України, які безпосередньо відносяться до Збройних сил України", — каже Дмитро Кузьменко.
Передана будівля у гарному стані, говорить командир. Частина вікон тут уже замінена, стіни цілі." Підлога відмінна, опалення відмінне, стелі не падають, частково зроблений ремонт у приміщеннях, є замінені меблі і двері. По даху є питання. Його треба в деяких місцях ремонтувати" , — каже командир військової частини А 7360.
Депутати Білозерської територіальної громади проголосували передати будівлю в оренду Збройним силам. Переселенці, які тут тимчасово жили, роз’їхались, сказав заступник голови Херсонської районної державної адміністрації Сергій Гончар. "Щоб будівля не руйнувалась, було прийнято рішення по програмі Міністерства оборони з виділення та організації усіх областях військових частин територіальної оборони. Представники частини виїхали сюди на місце, подивились" , — каже Гончар.
"Усі приміщення передані в оренду за 1 гривню, де це місцеві будівлі – від місцевих громад, де обласного підпорядкування, передано від області. Стосовно того, хто це оплачує та утримує? Це — міністерство оборони, обласна рада і державний бюджет", — каже заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Микола Якименко.

Охочі вступити до загону територіальної оборони можуть звернутися до військкомату, — розказав Микола Якименко. Зараз формують керівний склад бригад і батальйонів. Це мають бути фахові військові. За словами чиновника, на сьогодні 50% командирів – бійці АТО.