Як на Херсонщині сіль сокирою зважували

2 года назад 0

Із стандартного сховища документів та артефактів на популярне місце дозвілля дітей і дорослих перетворився невеличкий музей у селищі Білозерка під Херсоном.
А все завдяки краєзнавцям Андрію Лопушинському та Сергію Дяченку, котрі допомогли дати скарбничці раритетів місцевого значення новий сенс.
"Під егідою Українського культурного фонду проводили серію тренінгів для працівників місцевих музеїв. Подали ідею перетворити такі зібрання у селах та селищах на відкритий простір, де більшість експонатів можна не тільки обдивитися, а й узяти до рук чи використати за прямим призначенням. На експеримент першими зважилися у Білозерці. Тепер у тутешньому музеї є козацький однострій, чумацька свита, жіноче вбрання.
Все пошите руками сучасних майстрів, але точні копії того, що носили наші прадіди та прабабці. Одіж можна приміряти та походити в ньому, відчувши, ніби перемістився у давнину. Можна зіграти на якомусь традиційному музичному інструменті на кшталт очеретяної сопілки.
Є керамічні козацькі люльки та філіжанки для кави — подібні їм знаходили під час розкопок на Кам'янській Січі, — розповідає Андрій Лопушинський. — Та як на мене, найцікавіший експонат інтерактивного музею — ніби звичайна сокира. Але на ній зроблені спеціальні насічки, які перетворюють нехитрий інструмент на… ваги. Саме таким імпровізованими вагами й користувалися дружини чумаків, котрі за відсутності чоловіків трохи приторговували привезеною ними сіллю".
Прикметно, що цікавинки для п'яти оновлених експозицій музею у Білозерці не є "фабричною" штамповкою. Їх створювали майстри народних ремесел — гончарі, швачки, чоботарі. У перспективі екскурсію до музею туристам можна буде продовжити у одній з таких майстерень, подивитися як з-під рук майстра народжується маленький шедевр, або й самому спробувати сили в його виготовлення. А за бажання ще й купити собі схожу річ: як подарунок друзям, сувенір на пам'ять для себе чи для використання у повсякденному побуті. А чом би й не покурити на дозвіллі козацьку люльку-носогрійку та не насолодитися запашною кавою з копії старовинної філіжанки?
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Голос України
Фото Вгору