Як перехід до «жовтої» зони карантину вплине на життя Херсонщини

3 года назад 0

З 23 вересня в усіх регіонах України буде встановлено "жовтий" рівень епіднебезпеки. Таке рішення прийняла Державна комісія техногенно екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Як це вплине на життя у Херсонській області — з’ясовувало Суспільне.Херсон.
У Херсонському драмтеатрі працюють 216 людей. Більше половини вакциновані. Як перевіряти наявність щеплень у глядачів, адміністрація ще думає. Директор театру Олександр Книга вакцинувався.
"Змушений оголосити всім, що я з понеділка деякі категорії людей, які обслуговують глядача, не буду пускати на роботу, поки вони не зроблять щеплення. Або через кожні три дні не будуть приносити тест, що в них відсутнє захворювання. Ми намагаємось все дезинфікувати, у нас скрізь стоять дезінфектори для рук. У нас персонал, який зустрічає глядача, звісно, у масках. У залі в нас є кондиціювання", — говорить Олександр Книга.
Артист театру Микола Степаненко каже, що отримав дві вакцини у вересні: на початку та в середині місяця. Говорить, їх робота – це колективна робота, і артисти повинні захищати не тільки себе, а й колег і глядача.
Дезінфектори, маски, не більше 1 людини на 10 квадратних метрів у спортзалі, невакцинований персонал не буде допущений до роботи — так планує працювати у межах жовтої зони одна з мереж спортивних клубів, говорить власник Сергій Дудка.
"Зараз наші співробітники активно проходять вакцинацію. Маємо надію, що першу дозу до кінця місяця зроблять усі наші співробітники, а друга вакцина планово після першої. Першу дозу отримало десь близько 10 відсотків", — каже Сергій Дудка.
Андрій Крамаренко працює фітнес-тренером. Говорить, що наразі невакцинований, і не було такої потреби, а було за побажанням. Каже, що буде спілкуватися з лікарями, як це зробити правильно.
На сьогодні рівень захворюваності на Херсонщині — 181 випадок на 100 тисяч населення. При 320 хворих на 100 тисяч населення – перехід до червоної зони, пояснив головний санітарний лікар області Юрій Ромаскевич. У більшості громад цей показник досягає помаранчевої зони карантинних обмежень. На зараз 2 200 жителів області інфіковані COVID-19.
"Серед них вакцинованих зараз 7. Всі інші це — невакциновані. З тих 7 вакцинованих, які лікуються, лише дві людини, які мають повне щеплення, інші п’ять – одну дозу вакцини. Жоден з них не потребує кисневої терапії, жоден з них не у важкому стані", — розповів Юрій Ромаскевич.
Заступник голови Херсонської облдержадміністрації Микола Якименко розповів, що у закладах охорони здоров’я перебувають 408 осіб. Це — 37 відсотків зайнятих ліжко-місць. З них 63 особи мають підозру на COVID-19, 253 хворих отримують кисень.1.14
З 23 вересня навчальний процес готові продовжити 60 відсотків профтехучилищ, 50 відсотків спецзакладів навчання. Жоден виш на Херсонщини працювати не буде, сказала заступниця начальника управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації Олена Міхєєва.
"З 475 дошкільних навчальних закладів продовжать свою роботу 159. Це 33, 5 відсотки. По закладах загальної середньої освіти, включаючи філії, то це 425 закладів. З них вакциновано 80 відсотків – 227, що становить 53,5 відсотків", — каже Олена Міхєєва.
З 23 вересня на Херсонщині буде обов’язкове носіння масок у транспорті та магазинах, працюватимуть COVID-патрулі, сказав Микола Якименко.