Як позбутися харчової залежності?

6 лет назад 0

Людина – це не тільки тіло, а ще й внутрішня краса. Схуднення з метою турботи про здоров'я, досягнення для себе «комфортної ваги» – це дуже добре.

Правильне, збалансоване харчування, режим і дисципліна допоможуть тримати вагу в нормі. Однак часто ми просто не в змозі відмовити собі в їжі, адже продукти в магазині так спокусливо виглядають, а різні кафе та заклади швидкого харчування попадаються буквально на кожному кроці. Волею-неволею, сам того не помічаючи, кладеш у корзинку в супермаркеті вподобану випічку, яку не збирався купувати, або заходиш перекусити гамбургерами по дорозі додому. Така поведінка досить швидко стає звичкою, а відмовитися від задоволення з'їсти щось, м'яко кажучи, не дуже корисне, стає все важче.

Індустрія створення привабливого продукту

Не секрет, що це – ціла індустрія створення привабливого продукту. Спеціальні режисери знімають рекламу їжі, застосовуючи при цьому абсолютно неїстівні матеріали, наприклад, пластмасу, пральний порошок і машинне масло замість морозива, пінного пива та сиропу… І все для того, щоб рекламований продукт з екрану здавався гарним, адже, як відомо, красива реклама продукту удвічі посилює апетит. А запах в магазинах або кафе? Аромат свіжої випічки в супермаркеті, смаженої картоплі в кафе, або навіть шиплячий звук відкривання банки з газованою водою – все це майже на рівні рефлексів пробуджує голод і бажання купувати.

При сьогоднішньому ритмі життя і рівні стресів, властивих особливо для міських умов, швидка і смачна їжа є практично найдоступнішим антидепресантом. Це призводить до залежності від фастфуду, найменший стрес ми можемо просто «заїсти» – відчуваємо звичний смак, згадуємо барвисту і життєрадісну рекламу, на деякий час забуваємо про труднощі.

Як можна позбутися харчової залежності?

  • Необхідно перестати тікати від проблем, невдач або невдоволення собою, не «заїдати» важкі ситуації.
  • Потрібно мотивувати себе правильно і корисно харчуватися.
  • Важливо навчитися перемикати свою увагу з їжі на інші речі, що приносять задоволення – подорожі, походи в театр або кіно, рукоділля, спілкування з людьми.
  • Не обмежувати себе різко і практично в усьому. Краще відмовлятися від шкідливої їжі поступово, не картати себе за зриви, просто звикнути не їсти шкідливе, не звертати уваги на рекламу їжі і привабливі запахи. Відчуйте і полюбіть смак корисних продуктів, адже без їжі людині не прожити, а харчуватися чимось через силу тільки тому, що корисно – це зовсім не добре і призведе, знову ж таки, до стресу.

Корисні поради

  • Не ходити в магазин за продуктами на голодний шлунок.
  • Не набивати холодильник і кухонні шафки «під зав'язку», краще купуйте тільки необхідні продукти. Будуть запаси їжі – будуть спокуси перехопити зайвий шматочок, «з'їсти, щоб не пропало», «попити чайку зі смачненьким».
  • Організовувати режим дня.
  • Знайти для себе цікаві заняття, адже дуже часто ми перекушуємо від неробства і нудьги, щоб просто зайняти час.
  • Не переносити всю відповідальність за отримання задоволення на вживану їжу, розвивайтеся, творіть, дізнавайтеся нове, і залежність від їжі непомітно зміниться гарним настроєм, бадьорістю духу і радістю від кожного прожитого дня.