Як російська пропаганда приховувала мобілізацію у РФ і що відбувалося насправді

7 месяцев назад 0

Трохи понад рік тому москва оголосила так звану часткову мобілізацію. Тоді оголошувалося, що до армії рф мобілізують 300 000 солдатів. Кремль і тоді в особі очільника рф путіна та так званого міністра оборони шойгу не зміг змістовно пояснити навіщо стільки людей потрібно. Все прикривали стандартними пропагандистськими кліше – «для виконання цілей та завдань спецоперації».
Пропагандисти теж активно взялися підспівувати верхівці – тоді була розгорнута потужна пропагандистська інформаційна компанія або надати війні сенсу патріотичності, переконати що це священна війна за цінності й т.ін. Особливо це не вдалося, але інформаційний туман зіграв свою роль. За оцінками різних спецслужб насправді було мобілізовано не 300 000, а не менше 450-500 000.
Проте, це лише верхівка айсберга, про яку кремль був вимушений оголосити. Насправді весь 2022 рік, ще до офіційного оголошення, по всій росії під прикриттям пропаганди велась прихована мобілізація. Розслідувачі Conflict Intelligence Team з’ясували деталі цього процесу. Про це далі у матеріалі.
У рамках мобілізації у рф потягом 2022 року сформували щонайменше 123 нових військових підрозділи. При цьому мобілізованих могли відправляти на фронт без підготовки за два тижні після призову, Conflict Intelligence Team.
Зазначається, що з призваних резервістів могли формувати нові підрозділи, або їх могли відправляти в кадрові частини для поповнення втрат. Зокрема, у перші пів року в повномасштабній війні взяли участь і зазнали втрат майже всі частини та з’єднання сухопутних військ, ПДВ та морської піхоти ВМФ збройних сил росії.
Розслідувальна група додає, що на момент оголошення мобілізації у рф наприкінці вересня 2022 року всі військові частини зазнавали значного браку особового складу. Неповоротні втрати російської армії тоді могли становити 20-25 тисяч, а брак кадрів у підрозділах – від 55 до 70 тисяч осіб.
CIT робить висновок, що з 300 тисяч мобілізованих на заповнення особового складу кадрових частин направили 90 тисяч осіб.
Мобілізованих розподіляли у межах військових округів. Жителів того чи іншого російського регіону відправляли до навчальних центрів частин, дислокованих там же чи у сусідньому суб’єкті рф.
Зокрема, мобілізованих активно набирали у повітряно-десантні війська та морську піхоту, які вважаються елітою Збройних сил рф. Втім, ці війська теж зазнали значних втрат, оскільки у перші місяці війни були залучені для штурмових дій. Водночас жодного спеціального чи професійного відбору в ці війська не проводилося, а елітні частини наповнювали за тією самою географічною ознакою.
Як повідомляють розслідувачі, деякі новобранці кадрових частин потрапили на передову вже за два тижні після оголошення мобілізації. Їх перекинули в район Сватове-Кремінна у Луганській області, де продовжувався наступ ЗСУ.
Ще 200 тисяч мобілізованих розподілили по нових частинах. Вони створювалися спеціально під мобілізацію, оскільки з’явилися приблизно восени 2022 року. Їх називають “полками територіальних військ”, щоб відрізняти від кадрових частин.
CIT вдалося встановити 123 різних частини, але розслідувачі вважають, що їхня реальна кількість може бути ще більшою. Так, основну масу нових частин становили номінально мотострілецькі полки. Група авторів нарахувала 77 таких підрозділів. Вони також виявили згадки про 18 окремих мотострілецьких батальйонів, 5 інженерно-саперних та 5 танкових полків, 7 артилерійських полків та 11 артилерійських дивізіонів.
Нові частини також формувалися у навчальних центрах за географічним принципом. Деякі з них практично одразу були направлені на передову.
При цьому CIT не вказує на точну кількість мобілізованих, яких відправили на фронті без підготовки, але зазначає, що більшість нових частин залишилися в навчальних центрах і поступово перекидалися спочатку в прикордонні області рф, а потім на фронт.
Загалом цей процес завершився до січня 2023 року. Після цього низка нових частин стали джерелом поповнення кадрових з’єднань.
CIT виявило новий тип підрозділів РФ – окремі резервні батальйони. Вони не мають прямого відношення до мобілізації – їх створили пізніше, взимку 2022-2023 років. Можливо, їх створили для підготовки до тилу поповнення для кадрових частин. У них служать як мобілізовані, і контрактники.
Крім того, розслідувачі встановили ще одну нову частину – 378-й полк, який також називають «полком підготовки штурмових загонів Z». «Шторм Z» називають підрозділи, які сформували переважно із колишніх ув’язнених, які підписали контракти з Міноборони рф. Наприклад, 378-й полк виконує функцію окремого резервного батальйону, але тільки для підготовки колишніх ув’язнених.
CIT також називає ключову відмінність нових частин від кадрових – це гнучкість їхнього використання. Мобілізаційні частини часто передають з одного військового округу до іншого, їх можуть віддавати у підпорядкування різним частинам та з’єднанням, а також дробити на підрозділи та навіть розформовувати.
При цьому пропаганда кремля для споживачів свого інформаційного фастфуду створює картинку у стилі радянського агітпрому. Так, наприклад, у публікаціях так званих воєнкорів, дуже часто фігурують сюжети із підрозділом «Шторм Z». Проте, у матеріалах не згадується, що це підрозділ, в якому служать колишні в’язні.

P.S. Матеріал розміщено в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації.