Як відбудовують село Посад-Покровське в Херсонській області після окупації

8 месяцев назад 0

Посад-Покровське. Скріншот: uatv.ua
Посад-Покровське — село на кордоні Миколаївської та Херсонської областей. На початку повномасштабної війни проти України воно опинилося на самій лінії фронту. Так і не захопивши населений пункт, російські війська стерли його з лиця землі. Жодної вцілілої будівлі тут не залишилося. Більшість житлових будинків повністю знищені. Нині Посад-Покровське відбудовують з нуля. Експериментальний проєкт реалізують у партнерстві з Державним агентством відновлення, інформує .

Село Посад-Покровське під Херсоном опинилося в епіцентрі бойових дій з початком повномасштабної війни, і 9 місяців перебувало на лінії вогню. Після відступу російської армії, восени 2022 року, обстріли тут припинилися. Жителі почали повертатися додому і розбирати завали.
Руїни це все, що залишилося від їхнього житла. 

“Було моторошно. Сльози, апатія була, нічого не хотілося робити. Руки просто опустилися. Усе було зруйноване, заросле. Сапери ходили по двору, перевіряли все повністю. Потім дозволили заходити у двір”,  — згадує місцевий житель Євген.
Сім’я Євгена побачила свій дім за рік, повернувшись з евакуації. Виїхати з рідного села їм довелося в березні 2022 року через постійні обстріли російськими військами.  

З дня на день Євген разом із сім’єю остаточно повернеться додому. Житло вже відновили: відбудували зруйновану частину будинку, у кімнатах зробили повноцінний ремонт. 

“Тут нічого не було. Стеля впала, вікон не було. Собаки жили, свині, коти, кури. Приїхали, а тут навіть скелети тварин валялися. Повернулися — було холодно, нам сільрада виділила буржуйку. Ми її встановили в одній кімнаті, завісили двері ковдрами від протягу. Вікон тоді не було. Вікна забили чим було і так кочували з дружиною поки робили ремонт. Потім волонтери приїхали, звернули на нас увагу. Знайшли спонсора і той виділив гроші на будматеріали. Вони привезли матеріали, повністю зробили роботу”,  — розповідає чоловік.
Зимувати Євген планує вже в рідних стінах. Його сусідові Петру пощастило менше — будинок відновленню не підлягає. Прямим попаданням його знищив російський снаряд.

“Був передпокій, кухня. Усе обвалилося, буквально все. З меблів залишився один стілець і один стіл. Усе, більше нічого. Якби хтось у будинку був, то точно не вижив би. У брата кімнаті були телевізор, шафи. Що стояло — нічого не залишилося”, — нарікає Петро.
Зараз чоловік живе в модульному будиночку. У Посад-Покровське повернувся одразу ж після того, як російські війська відійшли. Із майже тисячі будинків у селі не вцілів жоден. Більшу частину з них доведеться відбудовувати заново.  

“Орки є орки. Безголові. Наші хлопці, звідки вони їх вибивали, намагалися по селах не бити. Села цілі стоять. А ці били так: де люди, туди вони й били. Лише б зруйнувати і все”,  — пояснює місцевий житель.
Посад-Покровське стало одним із шести населених пунктів, які відновлять у рамках експериментального проєкту. Кожен пошкоджений об’єкт тут повністю перепланують. Інфраструктуру та житло модернізують. 

Концепцію розробили київські архітектори. Їхній проєкт пропонує повернути селу автентичний образ, запровадивши дизайн-код. Відновлюватимуть подвір’я комплексно — не тільки будинки, а й господарські будівлі. 

“Надають проєкти які будуть будинки. Три види — обираєш який потрібен тобі”,  — зазначає Петро.
До будівництва перших п’яти під ключ уже приступили. Але під програму відновлення насамперед підпадають ті жителі, у яких як слід оформлені документи права власності. 

Місцева мешканка Тамара Олександрівна — не серед них.

“Вибило стіну. Труба з котлом відлетіла. Ліжка, крісла – все згнило. Раніше все чисто було. А зараз ні килимів, нічого. Воно (снаряд, — ред.) влетіло через вікно. Залишилося одне ліжко, решта — згнило. Воно ж текло все, коли злива була — вода з хати текла просто у двір”, — розповідає жінка.
У свої 75 років Тамара Олександрівна залишилася ні з чим. Понад рік прожила в дитячому садку в Миколаєві, куди її вивезли українські військові. Повернувшись, їхати з рідного дому більше не хоче. Каже, тут виросла сама і виховала дітей. Мріє відновити хоча б одну кімнату.

“Усе було заставлено, чистенько. Фіранки кругом, підлога застелена. У мене ніколи в хаті не було брудно. Біля будинку одних тільки 80 кущів троянд. Кругом квіти були. Мені хоча б стелі підбити чимось”, — каже вона.
Тамарі Олександрівні допомагають іноземні волонтери. Зараз відновлюють зруйнований дах.

“Наші друзі з Парагваю. Ще в нас є хлопці з Гондурасу, Центральної Америки. Цей проєкт називається “Повернути надію українцям”. Минулого року ми починали на півночі Києва, а цього року з липня розпочали в Посад-Покровському. Ремонтуємо дороги. Це наш основний проєкт. А для кількох людей, які не мають можливості відновити житло самі, ми ремонтуємо стіни. Допомагаємо їм із прибудовою і готуємо їхні будинки до зими. У Херсоні ми займалися роздачею тварин, бройлерів… І ми плануємо залишатися тут до зими, а там подивимося, як довго”,  — розповідає волонтерка Ешлі Ріл.
У Посад-Покровське вже повернулося приблизно 800 жителів. Це третина населення, яке тут проживало до повномасштабного вторгнення Росії. Комунікації поступово відновлюють. Наразі в населений пункт уже повернули електроенергію. Розмінування території триває досі.