Як відреагував мовний омбудсмен на виступ херсонського чиновника Єгора Устинова

2 года назад 0

Як повідомляв Кавун.City раніше, редакція звернулась до мовного омбудсмена з проханням роз'яснити, чи порушив Єгор Устинов  Закон України  «Про забезпечення функціонування української мови як державної», адже під час свого виступу у Новій Каховці він спілкувався російською мовою. Ми отримали відповідь. Розповідаємо, про що йдеться.

Де Єгор Устинов спілкувався публічно російською Перший заступник Голови Херсонської обласної ради Єгор Устинов у листопаді 2021 року у Новій Каховці висловив думку, що за рік своїх повноважень Херсонський міський голова Ігор Колихаєв не зробив нічого, окрім кількох ремонтів, зокрема в міській раді. Більш детально про це — ось тут.

Виступ відбувався у сесійній залі Новокаховської міської ради.

Відео виступу Єгора Устинова виклали у Телеграм-каналі Новамедіа. Ми його також скопіювали, тому пропонуємо насолодитись майже двома хвилинами виступу Єгора Устинова. Що відповів Уповноважений із захисту державної мови Ми направили скаргу до Уповноваженого із захисту державної мови з проханням роз'яснити, чи порушив Єгор Устинов Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», адже під час свого виступу у Новій Каховці він спілкувався російською мовою.

21 грудня ми отримали відповідь. Тарас Кремінь , як Уповноважений із захисту державної мови, направив листа до Новокаховської міської ради, у якому зазначив, що Новокаховська міська рада не забезпечила використання державної мови Єгором Устиновим та проханням забезпечити це в подальшому. 

Нагадаємо, що у відповідності до статті 12 згаданого вище Закону, у разі, якщо під час засідання, заходу або зустрічі використовується інша мова, ніж державна, має бути забезпечений переклад державною мовою. Єгора Устинова на тому заході ніхто не перекладав. 
Скріншот листа-відповіді  
Кавун.City