Як українцям не втратити частину пенсії: є момент, який треба знати

11 месяцев назад 0

У ПФУ звернули увагу українців на важливу деталь під час звернення за призначенням пенсії

Під час подання заяви на призначення пенсії в Україні громадяни випадково можуть втратити частину своїх майбутніх виплат. Важливу роль відіграє рік, коли пенсіонер звертається до ПФУ.

Соціальна інформаційна платформа, посилаючись на інформацію від Пенсійного фонду України, , як українцям не втратити частину пенсії.

Так, при подачі заяви на призначення пенсійних виплат важливу роль відіграє рік, у який це було зроблено. Пенсію за віком українцям призначають  наступного дня після її досягнення у випадку, якщо людина подала звернення  не пізніше ніж через три місяці .

Важливо врахувати, що днем звернення за призначенням виплат вважається день, коли відповідний орган прийняв заяву. Якщо людина подає  заяву онлайн , то днем звернення буде вважатися  дата реєстрації на сайті разом з наданням ряду необхідних документів.

З таким зверненням можна звернутися  не раніше ніж за місяць до пенсійного віку. Таким чином українцям, які мають день народження у січні, але вони подають звернення у грудні, пенсія буде призначена по старій середній зарплаті.

Виходить, якщо людині виповнилося 60 років, наприклад, 12 січня, і звернення вона подає вже після свого дня народження, виплати їй призначать з огляду на середню зарплату 2020 – 2022 років. А якщо подати звернення заздалегідь у грудні, то враховуватиметься зарплата 2019 – 2021 років. Відповідно,  пенсія буде меншою.

Виходячи з цього, людям, які народилися у січні, не варто поспішати з поданням заяви на нарахування пенсії. Зробити це краще вже у новому році, аби не втратити частину виплат.