Які наративи нав’язують російські підручники дітям в окупації — дослідження просвітян

8 месяцев назад 0

Центр громадянської просвіти “Альменда” представив дослідження змісту 23 російських підручників, які були вилучені Харківською прокуратурою після деокупації території Харківщини.

Про це повідомляє кореспондентка .

Як розповіла керівниця напрямку національної адвокації центру “Альменда” Валентина Потапова, через всі підручники проходить наратив “Жить — Родине служить”.

Серед вилучених підручників — абетка, підручники середньої та старшої школи. Зокрема, підручники з історії Росії, географії, літератури та російської мови, основи безпеки і життєдіяльності людини.

Загалом дослідники виокремили у них 20 наративів, які впливають на свідомість людини.

Перша група наративів стосується величі Росії. Вони спрямовані на те, щоб дитина, яка залишається в окупації, перестала відчувати  зв'язок зі своєю Батьківщиною Україною і вирішила, що її нова батьківщина — це Росія.

За словами Потапової, в російських підручниках є окремі параграфи, в яких пояснюється, що таке “русский народ”.

Друга група наративів стосується мілітаризації. Уся шкільна література пронизана темою війни. Третя група насаджує позитивне ставлення  до влади .

“Цікава цитата в підручнику 7 класу, що функція царя — це молитися. І царя не можна критикувати. І якщо були помилки, то це були помилки бояр, а ніяк не царя”,  — розповіла Потапова.
Вона відзначила, що в підручнику з історії Росії, Україна не має суб’єктності.

“Коли в інтерпретації російських істориків розповідається про те, коли Богдан Хмельницький передав Україну Московії, то в підручниках 2012 року там було “приєднання України до Московії”, в підручниках 2022 року — це “приєднання війська запорізького”. В підручниках 2012 року це було рішення “українського народу”, а в підручниках 2022 року — “українського населення” , —  пояснила Потапова.
За її словами, виводити дітей з-під впливу таких наративів дуже важко, бо наративи формують універсальну людину, яка повинна служити державі зі зброєю в руках.

Дослідники також зазначили, що після деокупації частини територій Харківської та Херсонської областей в школах виявили нові надруковані підручники. Їхнє наповнення відрізняється від підручників, по яких навчались діти на окупованих територіях до лютого 2022 року.

Раніше у Міноборони Великої ​Британії відзначили, що​ Росія намагається знищити національну ідентичність українців на окупованих територіях.