Якщо хоча б 50% жителів Херсонщини повернуться додому, це буде прекрасно, – експерт

9 месяцев назад 0

Більшість жителів Херсонщини, які покинули домівки активно декларують своє повернення.
Про це повідомив кандидат соціологічних наук, доцент кафедри соціально-економічної географії Херсонського державного університету Микола Гоманюк у передачі “Розмови про відновлення”, посилаючись на проведені соціологічні опитування.
Однак, за словами науковця, все ж треба враховувати, що такі відповіді людей – у першу чергу, емоційні і віддзеркалюють бажання повернутися.
“По факту, якщо хоча б 50% жителів повернеться, вже буде прекрасно, проте реально цей відсоток буде меншим” , – зазначив Микола Гоманюк.
На його думку, якщо вести мову про обласний центр, то можна говорити про те, що Херсон отримав небачений раніше іміджевий потенціал. Це може спонукати людей, котрі не пов’язані з Херсоном брати участь у його розбудові.
“Тим самим ми можемо отримати зміни містобудівного характеру, і саме це стане магнітом для людей, які справді повернуться”, – підкреслив науковець.
Зазначимо, що за останніми даними Херсонської ОВА у Херсоні зараз проживає одна четверта довоєнного населення – близько 74 тисяч людей.
На деокупованій частині правобережної Херсонщини зараз проживають близько 170 тисяч жителів. До вторгнення цей показник складав більше 400 тисяч.