Історія медика, який у Новій Каховці був у полоні 4,5 місяці

4 месяца назад 0

 Військовий медик Юрій Армаш пробув у полоні у будівлі Каховського районного відділу поліції в Новій Каховці 4,5 місяці. Народився на Вінничині. Його матір Лідія Копачинська дізналася, що син потрапив у полон, коли працювала на заробітках за кордоном. Довелося повертатися, допрацювавши контракт, і розпочинати пошуки полоненого сина.

 “Я не боюся війни. Блекаути, прильоти, відсутність умов. Я не боюся війни. У мене своя війна. Я хочу повернути з полону свого сина”,  — скаже вона у розмові з журналістом Novakahovka.city у 2022 році. І тоді ж попросить не писати про це, щоб не нашкодити полоненому синові. Що довелося пережити вінничанину у застінках підвалу у Новій Каховці і за що зараз бореться військовий медик у судах?

Більше року в полоні Історія Юрія вражає своєю трагічністю — він не зміг виїхати на початку війни з Олешок. Його з побратимами взяли в полон на одному з блок-постів. У Новій Каховці йому довелося не тільки самому зазнати тортур, а й рятувати тих, хто так само був на допитах. Декому ризиковано писав смертельні діагнози, щоб людину більше не катували, а відпустили додому.

Його матір потім збере безліч відгуків свідків, яким він врятував життя у Новій Каховці, місті, в якому він опинився. Врятовані самі будуть телефонувати матері і дякувати їй за сина.

Юрій Армаш військовий медик У російському полоні Юрій Армаш пробув понад рік. Спочатку з квітня 2022 був у Новій Каховці. Потім його перевезли в окупований Крим, згодом у Ростовську область. Звідти Юрій Армаш і повернувся під час обміну 26 квітня. Про свою роботу медика, полон, тортури та реабілітацію військовий розповів журналістам "Настоящее время" (відео нижче). Новокаховська поліція під час окупації — Ми зібрали голоси для підписання петиції про присвоєння Юрію почесного звання Героя України.  з необхідних 25 тисяч — 27 166 голосів. Але і досі не розглянута. Також доводиться відновлювати його документи про освіту, нам повідомили, що це може зайняти 1,5-2 роки, бо дуже великі черги , — каже матір героя, — після того як фільм виставили в Youtube, я почитала коментарі і була здивована, що росіяни думають, що це неправда. Мене це обурює, не розумію, що мені як матері треба зробити, щоб в це повірили.

Зворотня сторона героїзму Юрій Армаш з Вінничини побачив як в центрі Олешок біля АТБ спускається десант РФ. У середині лютого він ще не знав, що опиниться в епіцентрі подій і що йому доведеться пережити під час бойового завдання з його побратимами.

Бо 14 лютого 2022 він прибув у військову частину на Вінниччині за рішенням ВЛК ( військово-лікарська комісія — ред. ).

— У документі було зазначено, що я обмежено придатний. Але уже на той момент частина подала мої документи на звільнення від 4 лютого 2022 року у зв’язку з закінченням контракту і проігнорувала те, що я знаходився на ВЛК комісії. Хоча я казав, що ВЛК комісія затримується до 10 чисел лютого, — розповідає військовий медик.

Юрія Армаша зустрічало все село з полону, Ямпіль, 2023

Адміністрація 59 окремої мотопіхотної бригади м. Гайсин, Вінницька область, відправила документи на звільнення військового медика Юрія Армаша:

— Був створений наказ № 50, по якому мене мали звільнити, коли я прибуду з ВЛК комісії. ОК “Південь” не знали, що мене не було в частині на той момент і вони дали наказ, що мене потрібно звільнити у зв’язку з закінченням дії контракту. 14 лютого я прибув у частину і мені сказали очікувати два тижні, коли буде створений наказ по частині у зв’язку з закінченням контракту. Про таке формулювання я дізнався вже після повернення з полону.

Юрія Армаша дивує, що йому пропонували підписати рапорти заднім числом, коли він повернувся з полону:

— Ні, я відсидів у полоні і ви хочете, щоб я зараз перекреслив цей досвід? І щоб це не було ніде зафіксовано?  — з обуренням розповідає військовий.

Новокаховська поліція, фото зроблено 24 лютого 2022Автор:  Novakahovka.city

Юрій Армаш говорить, що має довідки з СБУ, з Червоного хреста про те, що він був військовополонений і повернений з полону як військовий. Військова частина з Гайсина тягнула з відповіддю поки адвокат Юрія не направив заяву до суду.

— Відповідач почитав і зрозумів, що не вийде мене звільнити заднім числом, тим паче минув уже рік. Тому військова частина відправила на ОК “Південь” документи, що вони не змогли реалізувати наказ № 50 від 4 лютого 2022 року. Тоді ОК “Південь” спустив їм наказ, щоб анулювали наказ № 50 і видали новий наказ про звільнення. Я надав документи, що вже повністю не придатний до військової служби після полону і в мене є рішення лікарні Ющенка (Винницька обласна психоневрологічна лікарня ім. академіка Ющенка — ред.), де все це зазначено, — розповідає військовий медик.

Заборгованості немає Юрій Армаш говорить про те, що до наказу про звільнення була внесена інформація про те, що він начебто отримав усі кошти за оздоровлення, матеріальну допомогу, отримав індексацію за недоотримане військове майно за 4 роки.

— Я військову форму купував за свої гроші. І у військовій частині зазначили, що мені все це було виплачено. Заборгованості переді мною в них начебто немає. Відпустки начебто мною були відгуляні. Хоча у мене три місяці законних відпусток, бо я три роки не брав відпусток. Тоді я попросив надати відпускні листи, бо вони робляться у двох екземплярах. Вони відмовилися давати таку інформацію, мотивуючи тим, що я вже звільнений і вже не є військовослужбовцем. Мені відповіли, щоб звертався тільки через свого адвоката або через суд, — додає про перипетії звільнення вінничанин. Близькі зустрічають Юрія, праворуч мати Лідія Юрій Армаш зізнається, що не отримував наказ на руки, він за нього не розписувався, не проходив обхідний лист і не здавав посаду.

— Хоча я матеріально-відповідальна особа. І на той момент, коли я потрапив до полону, на мені було приблизно 280 тисяч гривень матеріальної відповідальності. Я надав інформацію частині зі свого банківського рахунку, де одні нулі і я нічого не отримував як оплату. Розумію, що якщо вони це зазначають, що виплатили мені гроші і ставлять гербову печатку, то значить ці кошти кудись пішли. Тому в наказі вони зазначили, що гроші були виплачені. Я буду добиватися, щоб ця справа пішла в ДБР (державне бюро розслідувань — ред.), тому що, на мою думку, це привласнення коштів,  — говорить про нюанси свого звільнення військовий медик Юрій Армаш.

Заява до суду Наказ про звільнення йому відправили Новою поштою. У листопаді 2023 Юрій прибув у військкомат, куди надав витяг з наказу, щоб його поставили на баланс у військкоматі і потім вже зняли з обліку у зв’язку з повною непридатністю до військової служби. Юрій Армаш У червні 2023 військовий подав у суд на 59 окрему мотопіхотну бригаду у м.Гайсин. До червня він ще був як безвісти зниклий. Хоча влітку його вже обміняли з полону, але у військовій частині він був зазначеним як безвісти зниклий. “І вони знали, що я вже в Україні, але мене не хотіли чути і зі мною ніхто не хотів спілкуватися”, — додає військовий.

Пів року вже пройшло як Армаш подав до суду свою справу. Ухвала на прийняття заяви вже є, але розгляду ще не було.

— Я хочу публічності цієї справи, щоб люди знали, чи існує справедливість і як все це відбувається з військовими, які пройшли полон.

* Novakahovka.city слідкуватиме за подіями цієї справи і публікуватиме подальшу історію розгляду справи військового медика Юрія Армаша.

** Ви можете підтримати героя публікації:
4790 7299 5795 2286 картка для донатів і підтримки військового медика Юрія Армаша, який і досі відновлює власне здоров’я після полону.