Жителя окупованої Херсонщини Росія засудила у справі про участь у «кримськотатарському батальйоні» – КРЦ

2 месяца назад 0

Жителя Генічного району окупованої частини Херсонської області російська влада засудила у справі про участь у «кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджіхана». Про це повідомляє .

Як зазначається, російський суд засудив чоловіка до 3,5 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму.

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, з 2014 року зафіксовано щонайменше 41 затримання за звинуваченням в участі в «кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана».

Кримськотатарський батальйон імені Номана Челебіджихана – добровольчеське кримськотатарське формування, створення якого розпочалося на початку 2016 року під час блокади на адміністративному кордоні України з анексованим Кримом, назване на честь Номана Челебіджихана – кримськотатарського політика та громадського діяча, першого Криму, Литви, Польщі, Білорусі. Про ідею створення цього підрозділу вперше заявив кримськотатарський бізнесмен Ленур Іслямов.

Дискусія про створення «кримськотатарського батальйону» у складі структури правоохоронних органів України триває з 2016 року. У Нацгвардії України, яка входить до системи МВС України, зазначали, що заяви про створення у їхній структурі «кримськотатарського батальйону» залишаються на рівні заяв, які не закріплені законодавчо. Його керівник Ленур Іслямов закликав привласнити «кримськотатарському батальйону імені Номана Челебіджихана» номер військової частини.

1 червня 2023 року Верховний суд Росії визнав «терористичним» та заборонив на території РФ «кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана».