Жителям окупованої Херсонщини все важче отримувати медичну допомогу

2 месяца назад 0

Окупанти продовжують імітувати надання медичної допомоги населенню окупованої частини Херсонщини шляхом лікарських «десантів». Так, у Скадовському «муніципальному окрузі» до 26 липня працюють лікарі клініки Ростовського державного медичного університету Міністерства охорони здоров’я Росії. І ті, хто змушений був залишитись в окупації, змушені звертатись до непроханих гостей за допомогою.Ростовці, повідомила окупаційна адміністрація, вже вели прийом пацієнтів у Антонівській і Новомиколаївській амбулаторіях, планують його проведення у Олександрівському, Широківському і Таврійському фельдшерсько-акушерських пунктах. Консультації, буцімто, надають кардіолог, невролог, хірург, травматолог-ортопед. Ще одна бригада «прикомандированих» лікарів працює у ці дні у Скадовській лікарні.
У Каланчацькій «районній» лікарні тим часом працює чергова бригада з Мордовії. Сьома чи восьма. Пропагандисти вже самі плутаються.Ті, хто працював у попередніх бригадах, повідомили окупаційному телеграм-каналу «Шефская помощь/Херсонская область», що за «цей час ситуація покращилась. Особливо це помітно у роботі з документацією, яка у лікарні тепер проводиться за російськими стандартами».
Крім стандартів, після окупації на лівобережжі області мало що змінилось. Більшість українських лікарів змушені були виїхати.

«Прикомандировані» особливо «погоди не роблять», бо приїздять насамперед допомагати пораненим російським військовим, а цивільних приймають лише, коли мають час. А ті з російських медиків, хто шукає роботу, «чомусь» не вірять урядовим програмам «Земський доктор» і «Земський фельдшер», за якими лікарям, які погодяться працювати на «нових територіях», обіцяють одноразові виплати у розмірі 2 мільйонів рублів, а фельдшерам, медсестрам та іншим спеціалістам середньої ланки — по мільйону. З іншого боку, якщо державі вже не вірять навіть її громадяни, вони однозначно приречена.

Богдан СТРАЖАК,