Кабмін пропонує перенести на 2 роки встановлення домових лічильників на тепло та воду в усіх будинках

2 года назад 0

Пропонується на 2 роки перенести граничний термін встановлення домових лічильників на тепло та воду в усіх будинках та дозволити комунальникам на час воєнного стану не знімати показання з лічильників за відсутності системи дистанційного зняття показань.

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді  №7589 про внесення змін до Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” щодо особливостей комерційного обліку у період воєнного стану, а також застосування фінансових санкцій за порушення законодавства у сфері комерційного обліку теплової енергії та водопостачання, яким, зокрема, пропонується перенести на 2 роки кінцевий термін встановлення домових лічильників на тепло та воду.

Законопроєктом пропонується встановити, що у  період воєнного стану зняття показань з лічильників води та теплової енергії може не здійснюватися, за винятком випадків, коли зняття показань вузлів комерційного обліку можливо здійснити за допомогою систем дистанційного зняття показань. Відповідне рішення приймається виконавцем комунальної послуги або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги.

У разі, якщо виконавці комунальних послуг не будуть знімати показання з лічильників води, то споживачі можуть розраховуватися за даними квартирних лічильників. Що стосується рахунків за тепло, то в разі не зняття показань з лічильника споживачам доведеться сплачувати на підставі Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої Міністерством регіонального розвитку та житлово-комунального господарства. Рахунок за опалення в такому разі, серед іншого, буде залежати від температури повітря на вулиці.

За цією ж методикою будуть сплачувати і споживачі, в яких немає квартирних лічильників на воду чи вони не передають показання.
При цьому передбачається, що протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану виконавець комунальних послуг або визначена власником (співвласниками) інша особа, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, зобов’язані здійснити контрольне зняття показань лічильників, які будуть початковими для подальшого нарахування.

Крім цього, законопроєктом продовжується термін повірки лічильників холодної води та тепла для виконавців відповідних комунальних послуг в разі, якщо такий термін припаде на час воєнного стану.

Змінами до прикінцевих та перехідних положень Закону  “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” передбачено продовження на 2 роки граничного терміну встановлення домових лічильників на тепло та воду.

Як повідомлялося раніше, Кабмін пропонує повернути обов’язкову  лічильників на вільній від загарбників території України. Відповідний проєкт постанови надійшов на розгляд Державної регуляторної служби.