Каховщина: паспорти під дулом автомата

11 месяцев назад 0

  На окупованій Каховщині справжнє бюрократичне пекло. Масована кампанія з паспортизації місцевих жителів триває. Залякування окупантами щодо примусової депортації осіб, які не отримали паспорт РФ призвела до збільшення числа заявок на документи.

Стояння у чергах

“Люди бояться. Уже минуло більш ніж півтора року, а ми і досі в окупації. Люди до останнього ждали наших. Але… Поки тут керують росіяни. А як ти будеш перечити людям зі зброєю, які тебе ненавидять? ” — розповідають журналістам каховчани.

Так, у місті Каховка, у зайнятому окупантами приміщенні “Альфа-банку” оформлюють паспорти. Починаючи від зими і до сьогодні там щодня збираються люди. Не дивлячись на спеку та обмежений час курсування громадського транспорту, черги великі.

Люди в черзі за паспортами в КаховціАвтор:  Із соцмереж

Додамо, що у села, де багато жителів або дуже лояльні колаборанти, приїздять російські силовики. Вони оформлюють паспорти, виплати 100 тисяч рублів (для жителів “сірої” берегової зони) та житлові сертифікати.

Сім кіл пекла

У Любимівській громаді паспорти оформлюють швидко.

“Коли оформлювали цей, прости Господи, паспорт, — розповідають любимівці,  — сказали чекати від 10-ти днів до кількох тижнів. А привезли їх максимум днів за п’ять. Добре, хоч не примусили читати присягу та слухати їх гімн”.

Видача паспортів РФ у Каховському районіАвтор:  Із соцмереж

Але якщо жителі стикаються із якимись питаннями, що їх вирішити може допомогти селищна рада, то доведеться пройти усі сім кіл пекла. Спершу черга до довідками, тоді — обідня перерва, потім ще довідки, а врешті решт виясниться, що допомоги не буде зовсім.

“Таке враження, ніби у них тільки паспорти і працюють. А все інше — розбирайтеся самі” — жаліються селяни.

Чекайте до наступного року

Новокаховчани розповідають про свою бюрократію наступне:

“Щодо паспортизації — вона йде так повільно, що ті, хто зараз подав документи на отримання російського паспорту, в кращому випадку отримають його в середині наступного року.

Колаборанти звітують, що у них 5000 заявок на паспорт громадянина РФ, але обробили з початку року близько 1000. Органи міграційної політики РФ працюють повільно (графік роботи з 9:00 до 12:00). За цей час, в кращому випадку, можуть обслужити 10-15 осіб, в середньому обслуговують 5-7 осіб. Можете порахувати, скільки потрібно буде часу для проведення повної паспортизації”.

Нагадаємо, що російські проводять псевдовибори на території окупованих областей України.