Калинівська громада на Херсонщині потерпає без світла та води, відсутні також продукти

2 года назад 0

Калинівська територіальна громада на Херсонщині вже третій місяць поспіль перебуває на межі голоду та вимирання через гуманітарну катастрофу. Почався третій місяць, як громада без води, світла і зв'язку.

Про те, що громада перебуває у критичному становищі, писали ще у квітні . Завдяки херсонцям, які мають рідних у селах громади, ми змогли дізнатись про наступне:

  • майже весь період бойових дій на Херсонщині в селах Калинівської громади немає води, світла і зв'язку;
  • вже два місяці немає подвозу гуманітарної допомоги з боку українських волонтерів;
  • весь цей час відсутні соціальні виплати готівкою (немає подвозу), а безготівковим розрахунком скористатись ніхто не може через відсутність електрики і зв'язку.

Російські військові організовували роздачу «гуманітарки» на початку весни в селах громади. При цьому, обстріли продовжувались. Наразі села блоковані російськими військовими або завезеними так званими «військовими Л/ДНР».

Місцевим вдалось повідомити, що кілька разів був підвіз продуктів (борошно, цукор тощо) до магазинів, але місцеві вже не можуть розрахуватись: готівка закінчилась, безготівково розрахуватись не можуть через відсутність світла і зв'язку.
Періодично родичам вдається передати окремі продукти та ліки, але це поодинокі випадки.

Херсонська ОВА та Херсонська обласна рада традиційно не мають зв'язку із представниками громади, а лише надають суху інформацію на кшталт останньої: «Калинівська селищна ТГ – на всій території громади відсутнє електропостачання та водопостачання. Терміново необхідна допомога у ремонті електричних мереж ( при обстеженні місцевими монтерами виявлено, що від населеного пункту Калинівське до населеного пункту Томаріно Снігурівського району Миколаївської області, пошкоджена лінія в 35 тисяч вольт, яка прокладена впродовж 9 км). Головою СТГ та іншими працівниками самостійно здійснюються виїзди на територію Борозенської громади, де в місцевих магазинах проводиться закупка таких продуктів, як: хліб, борошно, сіль, цукор, соняшникова олія, макаронні вироби, крупи та інші продукти харчування, які потім доставляються до місцевого населення територіальної громади. Укрпоштою пенсія за квітень місяць готівкою не виплачена. Необхідна волонтерська допомога з медикаментами та ПММ».

В той же час, місцеві наголошують: продукти завозять лише до окремих громад і отримати їх можуть далеко не всі, адже розрахуватись не можуть.