Картини херсонської художниці Яни Голуб’ятникової приймає «Софія Київська»

4 недели назад 0

У Києві у виставкових залах «Хлібня» Національного заповідника «Софія Київська» з 28 березня по 7 квітня можна побачити  раніше виставковий проєкт «Почути, щоб почати» херсонської художниці Яни Голуб'ятникової.

На відкриття виставки  прийшли і кияни, і херсонці, в тому числі колеги, які після виїзду з окупованого або обстрілюваного рідного міста обрали місцем свого тимчасового перебування столицю. Голова Херсонської організації НСХУ Олександр Ковач нагадав, що Яна стала однією з п’ятьох херсонських митців і мисткинь, хто отримав від Спілки художників медаль за свою творчу діяльність (крім неї нагородою відзначили Оксану Оснач, Олександра Ковача, Олександра Жуковського та Миколу Довганя). Нагородження відбулось тижнем раніше, на відкритті культурно-мистецького проєкту спілчан в Києві.

Мисткиня занурює поціновувачів свого таланту у світ казок, легенд і міфів – і це чудова нагода «провалитися» в керролівську «кролячу нору», відчути себе Алісою в країні див, опинитися в яскравому світі фантазій авторки, сповнених філософських роздумів про минуле, теперішнє та майбутнє. Феєричний калейдоскоп великоформатних картин припав до душі першим відвідувачам, вони в один голос говорили про те, що надзвичайно потужне мистецтво Яни Голуб'ятникової, однієї з провідних художниць Херсона, зараз вкрай потрібно. Око радіє виразним ефектним образам, але зображені персонажі спонукають до роздумів і обговорень.
«Навряд чи можна протягом однієї дії (однієї розмови, одного життя) отримати відповіді на всі питання. Проте ніколи не буває забагато простору для діалогу. І нізвідкіля, окрім як з внутрішніх схованок, не знаходяться правильні відповіді. Щоби щодня починати знову (те, що має тривати, нове, наступне, інше, інакше) – доводиться дослухатися зсередини до того, що замовчуєш, бережеш, пам’ятаєш, ненавидиш, хочеш: приймаючи свій біль, свої втрати й сумніви; розшукуючи свою рівновагу, свій спокій, правдивість бажань, перспективу», – такий влучний підсумок має анотація до виставки. 
Авторська екскурсія викликала щиру цікавість присутніх. Яна майже годину водила гостей від однієї роботи до іншої, розповідаючи про думки, емоції, сенси, які вона вкладала в кожну свою картину. Було дуже душевно, тепло, щемко, і розходитися люди не поспішали…

«Я ніколи не чула, щоб художник розповідав про свої роботи, – ділиться своїми враженнями від перебування у незвичній іпостасі екскурсовода Яна Голуб’ятникова. – Мені й самій було це цікаво. Люди казали, що це казково, що це якесь диво, що це дуже яскраво. І я вдячна і їм, що вони так все сприймали. Я увесь час питала: чи вам цікаво, чи вам не сумно? Вони казали: ні. І я себе почувала дуже органічно, навіть не хвилювалася».Художниця зізнається, що і сама не вірила в реалізацію ідеї виставки, тож щиро дякує артменеджерці Альбіні Єрмаковій, яка придумала концепцію і втілила в життя цей мистецький проєкт, а також Благодійній організації «Інша», яка взяла на себе всі фінансові витрати, знайшла кошти для транспортування робіт і оформлення виставки.

«Мені увесь час хочеться висловитися цими роботами. Мені не хочеться їх продавати. Мені дійсно хочеться, щоб люди почули себе. Про це і назва виставки – «Почути, щоб почати». Мені важливо, щоб ви почули не мене. Мені важливо, щоб ви почули себе, близьких, навколишніх. Щоб ми врешті-решт почали слухати одне одного. Не просто слухати, а чути. Мені здається, що це вийшло і це початок. Я сподіваюся, що проєкт буде мати продовження.І дійсно, організатори виставки не планують зупинятися і працюють, щоб показати цю експозицію в інших містах, Миколаїв і Одеса в планах вже є. Але це ще не всі новини.

«Після цих заходів роботи Яни Голуб’ятникової поїдуть до Києва і залишаться там, – розповідає артменеджерка Альбіна Єрмакова. – Найближчим часом ми плануємо всю майстерню Яни вивезти на зберігання з Херсона до Києва, в Національний заповідник «Софія Київська», за це велика дяка БО «Інша», що знаходить для такої важливої справи ресурси та фінанси».  Щасливі, бо задумане вдалося. Кураторка виставкового проєкту «Почути, щоб почати» Альбіна Єрмакова та його авторка — художниця Яна Голуб’ятникова.

  • 6-7 березня 2024 року три роботи Яни Голуб'ятникової експонувалися в Одесі на виставці «Час зосереджень» в рамках фем-інтервенції напередодні Міжнародного жіночого дня.
  • Деякі з картин, представлених на виставці «Почути, щоб почати», херсонці могли побачити ще до повномасштабного вторгнення на виставках Херсонської організації Національної спілки художників України.

Лариса Жарких,