Керівниця управління освіти Херсонської ОВА під час війни запровадила «побори» з вчителів

2 года назад 0

Скинутись грошима на «організацію роботи» пункту видачі документів про освіту випускникам навчальних закладів Херсонщини в Кривому Розі довелося мало не всім директорам шкіл тимчасово окупованої області. Ця ініціатива належала начальниці управління освіти і науки Херсонської обласної військової адміністрації Тетяні Юшко.

Все виглядало як невинна потреба віддячити керівництву ліцею у Кривому Розі на Дніпропетровщині, на базі якого протягом літа видавали свідоцтва випускникам Херсонської області, та покрити понесені витрати на «журнали реєстрації видачі документів, папір, папки, тощо»,  Європростір.

У своєму зверненні до керівників відділів освіти окупованої Херсонщини у корпоративній групі в Telegram, Тетяна Юшко зажадала від них та директорів шкіл, які не брали участі у процесі видачі свідоцтв скинутись по 200-300 гривень.

На резонне запитання одного з освітян — «200-300 грн з громади чи зі школи?» — Юшко сором'язливо промовчала, але номер потрібної банківської картки надала.

Безпорадним керівникам відділів освіти та директорам шкіл, які в більшості перебувають на окупованій території, нічого не лишалося, як переводити гроші на вказану карту. Хоча ці виплати Тетяна Юшко охрестила «матеріальною допомогою», про те, чи є вона добровільною, вона теж не уточнила.

Як видно зі скриншотів переказів, нерозуміння, скільки і хто саме має переводити «матеріальну допомогу» призвело до того, що сума операцій коливалася від 200 до 1571 грн, а платили як начальники відділів освіти громад, так і директори шкіл.

Оскільки багато хто не захотів «світити» в загальній переписці суми своїх переказів, підрахувати зібрані гроші можна лише приблизно. За наявними скриншотами листування ми нарахували переказів на майже 9000 грн. Та, знаючи надмірний ентузіазм і виконавську дисципліну освітянських чиновників на місцях, зібрана сума може бути в рази більшою. Тим більше, що на Херсонщині нараховується понад 400 шкіл та 49 відділів освіти.

Скільки на ці гроші можна було купити журналів реєстрації, паперу, скріпок, коньяку та цукерок можна тільки здогадуватись. Але коли на дворі війна, а освітяни на окупованій Херсонщині отримують мінімальну зарплату, може комусь треба стримувати свої апетити?