Коли перерахують пенсії пенсіонерам віком 65 років та скільки додадуть?

6 месяцев назад 0

Багатьох пенсіонерів цікавить питання, чи буде підвищення пенсій у 2024 році. В уряді готують перерахунок пенсійних виплат для двох категорій українців із 1 січня. Серед яких ті, кому виповнилося 65 років.

Про це  “Апостроф” з посиланням на відповідь Міністерства соціальної політики України на інформаційний запит редакції.
Раніше ми розповідали, кому перерахують   з 1 жовтня.

Так, за інформацією, що її надали у відомстві, у парламенті зареєстровано законопроект “Про Державний бюджет України на 2024 рік” (реєстр № 10000 від 15.09.2023), внесений на розгляд Кабінетом Міністрів України. Законопроектом у 2024 році передбачаються перерахунок та збільшення пенсій з 1 січня пенсіонерам, які досягли віку 65 років у зв’язку із зростанням розміру мінімальної заробітної плати. Пенсіонерам зі стажем у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років (пенсія встановлюється у розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати).

З 1 січня обіцяють встановити мінімальну зарплату на рівні 7100 гривень, а це означає, що пенсія у 65-річних пенсіонерів не повинна бути нижчою за 2840 гривень.

Чергове підвищення пенсій для 65-річних відбудеться з 1 квітня, коли мінімальна зарплата зросте до 8000 гривень і пенсія буде не менше 3200 гривень.

Також у зв’язку із зростанням розміру мінімальної заробітної плати, яку застосовують органи Пенсійного фонду України, з 1 січня збільшаться надбавки за проживання в зоні радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, за рішеннями суду.

При цьому, в умовах протидії збройній агресії РФ, виникло багато викликів, пов’язаних, зокрема, зі зростанням навантаження на Державний бюджет України через виникнення у громадян нових потреб, які потребують своєчасного реагування з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування. У зв’язку з цим будь-які прийняті законодавчі норми мають бути фінансово забезпеченими “, – наголосили в міністерстві.

Тому говорити із стовідсотковою впевненістю про підвищення пенсій з 1 січня 2024 року не можна, оскільки все залежатиме від фінансування та наявності коштів у держбюджеті на підвищення виплат.