«Коли погрожують дітям, не залишається вибору». Херсонці розповіли про обшуки в домівках

2 года назад 0

Через дії військових РФ, які розшукують учасників АТО та військовослужбовців, під загрозою опиняються і мирні жителі Херсонщини. Карина (ім'я змінене в цілях безпеки) та Олег розповіли Суспільному про обшуки у домівках.

"Вдерлися додому. Перерили все, умисне розкидали та розбивали речі, які бачили. У мене стояв годинник від моєї мами, якої вже немає, я плакала, просила не чіпати, вони його умисне розбили. Я так не боялася ще ніколи у своєму житті. Дитина плаче третю добу — бо забрали тата. І це все на її очах. Куди забрали й що з ним буде, чи залишиться він живий, ми нічого не знаємо. Страшно і за своє життя, і за життя дитини. Захистити нас немає кому", — каже Каріна.

Олег вже багато років не живе в Херсоні. Чоловік говорить, військові вдерлися у квартиру батьків. Чому вони прийшли — не зрозуміло. Знайшли військовий квиток, для чогось порозрізали подушки. Чоловік розповів, що батьки давно на пенсії, займаються дачею.

"У них позабирали увесь садовий інструмент, лопати, а також взуття, яке було в помешканні" , — каже Олег.

Також Олег розказав, що в пустій квартирі його друга не військового) були зламані двері, а на стіні ножем видряпали напис про "велич і непереможність" Росії.

Карина, чоловік якої в полоні, говорить:

"Є родини, які повідомили про своїх викрадених тільки після того, як опинилися на підконтрольній Україні території. Коли погрожують дітям, не залишається вибору. Це дуже страшно, тут навіть приблизну статистику не збереш. Вони роблять усе, щоб змусити нас замовчати" .

Що відомо:

  • З початку вторгнення Росії в Україну були викрадені і перебували у полоні щонайменше 15 міських голів, секретарів міських рад, сільських голів, їх заступників та старост сіл.
  • Наразі все ще перебувають у полоні Голопристанський міський голова Олександр Бабич, секретар Скадовської міськради Юрій Палюх та колишній міський голова Херсона Володимир Миколаєнко.
  • За інформацією обласної прокуратури, станом на 10 травня на Херсонщині викрали 271 людину, звільнили — 177.