Комітет ООН визнав примусове нав’язування російського громадянства жителям Криму порушенням прав людини

2 недели назад 0

Згідно з повідомленням Комітету ООН, примусове нав’язування російського громадянства жителям тимчасово окупованого Криму вважається дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини.

Про це , Уповноважений Верховної Ради з прав людини.
 
Крім того, Комітет встановив, що РФ незаконно переміщує громадян України із Кримського півострова на свою територію для відбування покарання, що теж є порушенням прав людини.

Комітет ООН визнав, що РФ дійсно порушила права людини відповідно до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, учасницею якого вона є. Зокрема:

– Затримання РФ українських громадян є свавільним, оскільки вони були засуджені за дії, вчинені до того, як РФ поширила своє кримінальне законодавство на Крим.
– Переведення громадян України до РФ для відбування там покарання було незаконним.
– Примусове надання російського громадянства також порушило права українських громадян і є дискримінацією за національною ознакою.

Варто зазначити, що такі злочинні діяння, вчинені державою-агресором на тимчасово окупованій території України, також є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права (МГП).

МГП зокрема встановлює мінімальні стандарти прав людини під час війни та на окупованій території, які мають бути дотримані навіть у ситуаціях збройного насильства, коли частина прав людини об’єктивно не може бути забезпечена.