Компанія SpaceX  втратила 40 із 49 супутників Starlink

2 года назад 0

8 лютого 2022 року SpaceX повідомила, що втратила 40 із 49 нещодавно запущених супутників Starlink. Вони не вийшли на робочу орбіту через геомагнітну бурю і розпочали вхід в атмосферу.

30 січня на Сонці стався спалах середньої сили — класу М. Явище тривало більше чотирьох годин і супроводжувалося корональним викидом маси, спрямованим у бік Землі. Викид досяг нашої планети 3 лютого. Як повідомляє Головний центр спеціального контролю, ця подія  викликала в атмосфері збурення та магнітну бурю рівня G1.

3 лютого SpaceX вивела 49 супутників Starlink у космос на низьку навколоземну орбіту. 4 лютого у атмосфері Землі почалися значні зміни під час геомагнітної бурі. Через неї на висотах розгортання нових супутників Starlink (210 км) виникло нагрівання та збільшення щільності атмосфери. Фактично, як показують дані GPS із самих супутників, швидкість наростання та інтенсивність шторму призвели до того, що атмосферний опір збільшився на 50% у порівнянні з попередніми запусками супутників Starlink.

Команда Starlink перевела супутники в безпечний режим, помінявши їхню орієнтацію так, щоб вони літали гранями вперед, немов аркуш паперу. Це мало допомогти звести до мінімуму підвищений опір атмосфери і спробувати дати їм можливість «сховатись від шторму». Однак це не надто допомогло. SpaceX з’ясувала, що підвищений опір на малих висотах завадив більшій частині супутників вийти в робочий режим, щоб розпочати маневри для підвищення орбіти. Аналіз їхньої телеметрії показав, що до 40 супутників повторно увійшли або увійдуть в атмосферу Землі. Частина вже почала руйнуватися.

SpaceX завіряє, що супутники, які сходять з орбіти, не становлять загрози зіткнення з іншими апаратами на орбіті. Супутники та їх орбіти підібрані таким чином, щоб при вході в атмосферу пристрої згорали без створення космічного сміття або падіння уламків на Землю.