Куди заведуть нас «шокотарифи» на опалення?

3 года назад 0

29 вересня виконком міськради Херсона збирався, щоб зокрема встановити нові тарифи на опалення

Цього року міська влада затверджувала ціни на опалення для двох найбільших теплопідприємств Херсона: комунального – «Херсонтеплоенерго» – та ТЕЦ, яку Фонд держмайна передав у власність «Нафтогазу».

Після довгих обговорень розрахований тариф на комунальному підприємстві члени виконкому нітрохи не знизили, хоча в минулі роки чиновники дещо «збивали» суми, запропоновані керівництвом КП – задля уникнення соціальної напруги.

Відтак у «Херсонтеплоенерго» з нового опалювального сезону діятимуть такі тарифи:

  • для потреб населення – 1937,23 грн/Гкал без ПДВ. Із податком на додану вартість – 2324,68 грн;
  • для потреб бюджетних установ – 2986,55 грн/Гкал без ПДВ. Із податком – 3583,86 грн.

Минулого року тариф для населення складав 1621,08 грн/ Гкал. Це означає, що теплопостачання від КП «Херсонтеплоенерго» здорожчає на понад 43%!

Також встановили тариф і для Херсонської ТЕЦ:

  • тариф для потреб населення складає 2015,84 грн/ Гкал без ПДВ (із податком – 2419,01 грн);
  • тариф для потреб бюджетних установ – 2793,72 грн/ Гкал без ПДВ (із податком – 3352,46 грн).

Минулого року Херсонська ТЕЦ продавала теплоносій населенню по 2002,16 грн/Гкал. Тому подорожчання відбулося на 20,8%.

Виходить, що тарифи комунального підприємства наблизилися до цін ТЕЦ. Хоча раніше теплоенерго мало значно нижчу вартість послуг із теплопостачання. А тепер, зокрема тариф для бюджетних установ, у КП навіть вищий.

Страшно й уявити нові платіжки за опалення… Отже, якщо в будинках ТЕЦ був тариф 60–70 гривень за квадратний метр житла, то цієї зими на суми можна накинути приблизно ще 20%. Виходить десь 72 – 84 грн за квадрат!

Щоб прикинути, як виростуть ціни на опалення для абонентів «Херсонтеплоенерго», до минулорічного тарифу, який, наприклад, складав 40 гривень за квадратний метр площі, треба додати 43% – виходить майже 57 гривень. Ой-йой…

Як відомо, в  більшості багатоповерхівок встановлено прилади обліку тепла, а тому й тарифи у всіх будинках різні. Різні, але будуть чималенькі. І тут постає питання: а де взяти гроші на такі захмарні комунальні послуги?! Більшість сімей не шикують, а зводять кінці з кінцями… Тепловики вже мають борги населення на понад 100 мільйонів гривень. І ситуація зі платоспроможністю навряд покращиться.

Тож що чекає теплопідприємства? Банкрутство? А людей – холодні оселі? Таке враження, що все йде до цього…

 ТЕПЛОВИК ОТРИМАВ ПІДОЗРУ
До речі, в день, коли міська влада встановила тарифи на опалення, на сайті облпрокуратури з’явилася новина про завдання збитків державі колишнім керівником Херсонської ТЕЦ.

За втручанням Херсонської обласної прокуратури повідомлено про підозру колишньому керівнику АТ «Херсонська ТЕЦ» за фактом службової недбалості, що спричинило тяжкі наслідки, говориться в повідомленні.

За даними слідства, підозрюваний у 2018 році, працюючи на керівній посаді підприємства, не забезпечив належний нагляд за дотриманням проектних рішень і вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також не перевірив фактично виконані роботи суб’єктом господарювання з теплової ізоляції частини тепломагістралі. Він погодив і підписав відповідні акти, в яких вартість проведених робіт не відповідали кошторисній документації та вимогам будівельних норм.

Як наслідок, діями вказаної службової особи завдано державі збитків на суму 1,4 млн грн.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років і зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це 4250 – 12750 грн) або без такого. 

Альона ШНАБСЬКА, Гривна